Изложби

"Спор(т)на слава" в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Посвещава се на XXIX летни олимпийски игри в Пекин, Китай

"Спор(т)на слава" в Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

От 8 август до 20 септември 2008
в зала 5 на Дома на хумора и сатирата в Габрово ще бъде представена изложбата "СпорТна слава" - 117 карикатури на 98 художници от 32 страни

В деня на откриването на XXIX-те летни олимпийски игри в Пекин габровската Весела къща предлага на любителите на хумора смях и забавление с интересна изложба, посветена на най-престижния спортен форум в света.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Тематичната колекция „Спор(т)на слава” включва 117 карикатури на 98  художници от 32 страни. Сред авторите присъстват изтъкнати майстори в жанра от Европа, а също така и от по-далечни и екзотични страни като Индия, Иран, Япония, Китай, Израел, Куба, Аржентина, Бразилия, Индонезия, Тайван, Египет, Кувейт и др.

Изложбата представя оригинален поглед към спортните състезания и борбата за медали. Ясно проличава любовта на карикатуристите към спорта, а остроумието и закачките им са насочени към шампионските неволи, трудния път към победата и заветната почетната стълбичка, честната игра и спортсменското поведение.

Колекцията карикатури със спортна тематика е част от фонда „Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата, който вече наброява 38 000 художествени произведения на 9 050 творци от 173 страни.

Специално за габровци и гости на Габрово, които обичат смеха и спорта, оригиналната изложба ще остане в зала 5 на Дома на хумора и сатирата до 20 септември  2008 г.


Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
06.08.2008 г. 08:38
Посетено:
899
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6310-spor-t-na-slava-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo