Изложби

На лов за приключения в Дома на хумора и сатирата в Габрово

Светът е оцелял, защото се е смял

На лов за приключения в Дома на хумора и сатирата в Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

Дoм на хумора и сатирата
Музей на световното хумористично изкуство
представя
от 8 август до 31 октомври 2008

Карикатурната изложба “Ловни приключения”

Откриване на 8 август 2008 година от 16 часа
в зала 7 на ДХС -
Габрово, ул. “Брянска” 68


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

На 110-годишнината от организираното ловно движение у нас е посветена съвместната проява на музея ”Дом на хумора и сатирата” в Габрово и Съюза на ловците и риболовците в България – карикатурната изложба “Ловни приключения”. Сто и десет са и творбите, а техните 98 автори са от 30 страни.

Много екзотика и истински приключения очакват посетителите на изложбата, доверили се на усета на сатирици от близо и далеч. Разглеждайки експозицията в ДХС, едва ли ще познаем кой автор е запален ловец или риболовец, но със сигурност ще си припомняме увлекателни истории, чути от “истински” ловци и рибари. Нали всеки от нас знае поне два-три вица с подобно съдържание!

Тъкмо разказваческата страст на тема “ловци и риболовци” обедини усилията на музея и Съюза на ловците и риболовците преди няколко години, когато се реализира първият им съвместен проект. В зала 8, където се събраха сладкодумци от цяла България, още ехтят ...не изстрели от ловни пушки, а гласове и искрящ смях, породен от поредната ловна или рибарска история. Оказа се, че изложбената зала може да бъде тясна за лъжите и фантазиите на участниците в Националната среща-наддумване “Благолаж”.

Експозицията “Ловни приключения” е събрала откровения, критично размахан пръст, великодушното поклащане на главата, присмеха и възхитата едновременно. Затова разбираме защо И. Смирнов (Русия) превръща звездната карта в ловно поле за своя ловец, а М. Литвин (Украйна) ни разказва свой вариант на познатата приказка за “Рибаря и златната рибка”. От М. Мразек (Чехия) ще разберем, че Баба Яга всъщност живее в морето (а дали пък за всеки рибар няма по една Баба Яга?).

Пунктуалността на Т. Янаги е смайваща, когато твърди, че всъщност ловецът няма сърце... Ще видим и карикатури, посветени на темата за опазването на природата, за семейното щастие, за простите човешки взаимоотношения. Но ако нещо може да обедини авторите, пристрастени към темата от Тринидад, България, Колумбия или Япония, то това е смехът.

В крайна сметка, както в състезанието между рибарите на А. Лиепинш (Латвия), на първо място не е най-голямата по размери риба, а златната, със златната корона, така и ние – дори да не сме ловци или рибари, можем да се възползваме от идеята на Юазас Юозапавичус (Литва) и да се снимаме сред “трофеите” – в случая карикатурите – в изложбата на ДХС, посветена на 110 години организирано ловно движение в България.


◊ ЗА МУЗЕЯ "ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА"

Роден на 1 април 1972 г. “Родители” са му пословичните габровска пестеливост и хумор. Живее в реконструирана бивша кожарска фабрика на левия бряг на река Янтра.

Разполага с 8000 кв.м. обща площ, която включва: 10 изложбени зали за постоянни и временни изложби, звукозаписно студио, конферентна зала, наречена Залата на жирафите, фондохранилища, щанд, предлагащ собствените му издания и хумористични сувенири.

Сериозните хора го знаят като международен културен център за хумористично изкуство, който успешно обединява в едно музей и галерия. Тук се увековечават не само прочутите габровски анекдоти, но си дават среща образци от съвременното хумористично и сатирично изкуство на карикатурата, фотографията, живописта и скулптурата от цял свят.

На почит са шегата, веселието и карнавалите; организират се международни и национални хумористични изяви; поощряват се млади и утвърдени художници да създават хумористично творчество; експонира се и се популяризира смеховата култура на народите; издават се албуми и сборници с визуален и словесен хумор; предлагат се образователни програми за малки и големи деца; осъществяват се творчески контакти със сродни институции по света...

Тук се споделя мъдростта, превърнала се в мото на музея: Светът е оцелял, защото се е смял.
Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
05.08.2008 г. 22:58
Посетено:
1047
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6307-na-lov-za-priklyucheniya-v-doma-na-humora-i-satirata-v-gabrovo