Изложби

"Картини" на Крум Шопов в галерия Средец

Живопис, излъчваща спокойствие и хармония

"Картини" на Крум Шопов в галерия Средец
Крум Шопов. Брези през зимата


◊ СЪБИТИЕТО

На 1 август 2008, петък, от 18.00 часа
в галерия „Средец” на Министерството на културата ще бъде официално открита
изложбата на Крум Шопов "Картини".

На официалното откриване публиката ще може да чуе и изпълнения на АБ Артпроект - произведения на Бистра Диляноф (България) и Марлене Рихтер (Германия).
    
Изложбата „Картини” на Крум Шопов може да се види всеки ден от 10.00 до 19.00 ч. до 10 август в галерия „Средец” на Министерството на културата - бул. „Ал. Стамболийски” № 17.

Изложбата се организира от Министерството на културата на Република България


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Куратор на експозицията е внучката на художника Павлина Шопова, специалист по визуални изкуства, възпитаник на „Нов български университет”. За първи път пред българската публика ще бъде представено цялостното творчество на художника. Съпругата на Крум Шопов, внучката Павлина Шопова и двамата му сина - Тодор и Емил, предоставят своите колекции от негови картини за изложбата.

Събитието е отбелязано с издаването на каталог с картините на Крум Шопов. „Живопис с едра мазка, ясен колорит и дълбочина, излъчваща спокойствие и хармония”, казва за творбите на Крум Шопов Борис Драголов, главен художник на Университетско издателство „Св. Климент Охридски”.


◊ ЗА АВТОРА

Художникът Крум Шопов (1926-2001 г.) е роден в град Тулча, Румъния, но живее и твори в Силистра и София във втората половина на 20. век. Учи в Художествената академия в Букурещ. Работи като учител по рисуване в гимназията в Силистра и по-късно става началник-отдел „Реклама” в Министерство на търговията. Участва в изложби заедно със свои колеги художници в Силистра, Шумен и София. Рисува портрети на известни личности по поръчка и портрети на селяни от Силистренско.

През 1953 г. представя голяма изложба в София, на която картината „Горска пътека” е премирана. Създава запазен знак на магазините „Хранителни стоки”, занимава се с оформление на витрини и вътрешен дизайн на магазини. Рисува на открито – Витоша, Батак, Стара планина и др. Пътува и прави серия от картини в Либия. Любимият му жанр е пейзажната живопис.

„Той еднакво добре умееше да нарисува красив пейзаж, да подреди витрина, да измисли лого, да поднесе красиво сготвено ястие, да украси елхата за Коледа, да се облече елегантно, да създаде уютно вътрешно оформление, да развлича деца и внуци”, спомня си Павлина Шопова за своя дядо.
Автор:
МК
Публикация:
31.07.2008 г. 13:53
Посетено:
4758
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6295-kartini-na-krum-shopov-v-galeriya-sredets