Изложби

"Натюрморт и компания" в галерия София прес

Изложба живопис на студенти от класа на проф. Андрей Даниел

"Натюрморт и компания" в галерия София прес
Екатерина Раденкова. Трофей


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия София Прес представя
от 15 до 31 юли 2008

Изложба живопис "Натюрморт и компания"

Откриване - на 15 юли 2008, от 18.00 часа,
Галерия книжарница София Прес,
ул. “Славянска” 29


◊ ЗА ИДЕЯТА И ЗА
АВТОРИТЕ

Има места по света, където се случва нещо, което не е предварително планирано, не е теоретично обосновано и даже не зависи от структурните фондове... Интересно и вълнуващо е, особено когато става въпрос за сферата на изкуството. Ню Йорк, Лондон и Москва си остават градовете, в които добре се продава изкуство. Но добрите и стойностни произведения се раждат и на други места. Едно такова е ателиетата в Националната художествена академия – София. И не можем да пропуснем да го отбележим.

Александър Петков, Галя Георгиева, Елеонора Друмева, Свилена Колева, Цонко Генов, Инна Първанова, Минко Йовчев, Елена Калудова, Калия Калъчева, Камелия Митова, Екатерина Раденкова, Десислава Костадинова, Константин Костов, Людмила Тукосер, Зорница Халачева, Зоран Богданов са студенти по живопис в ателието на проф. Андрей Даниел в НХА – София.

Тази година те са работили в областта на натюрморта. Той е главният герой в платната на Александър Петков, например – в близък план. В работите на Минко Йовчев пък, сюжетът се развива „зад гърба му”. Екатерина Раденкова, странстваща за известно време в Аляска, извежда насладата от живописването на ежедневната си работа. А Калия Калъчева, ужасно актуално и безцеремонно прави „портрет” на глобалното затопляне. И насърчавайки свободата на всеки умен зрител, младите автори изненадват и очароват, разказвайки собствената си версия за натюрморта, и това, което идва след нея.
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
07.07.2008 г. 20:49
Посетено:
1763
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6216-natyurmort-i-kompaniya-v-galeriya-sofiya-pres