Изложби

Изложба Екс в галерия Дебют

Живопис, графика, рисунки

Изложба Екс в галерия Дебют
Автор: Катерина Мушанова


◊ СЪБИТИЕТО

Откриване на изложба Екс / Ex

Един проект за съвместна изложба – живопис, графика, рисунки на Явора Петрова, Ралица Игнатова и Катерина Мушанова

От 10 до 30 юли 2008
галерия Дебют (Художествената гимназия)
Бул. Васил Левски 62


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕЯТА

"Екс" е звукосъчетание, което безотказно ни подканя към активност. Някакъв особен вид активност – не-пресметната, не-функционална, не-целесъобразна.

„Екс”-ът винаги отключва някакъв потискан вътрешен инстинкт да направим нещо, ей така... Някакво бягство и неудържимо желание да изпием чашата до дъно. И да видим какво ще се случи. Обикновено се случват неща, не съвсем редни, не дотам безопасни и по правило безразсъдни. С екс започват агресивни думи като екстремно, ексклузивно, ексцентрично, експериментално, експресивно – така експлоатирани от съвременния подреден, пресметнат и вечно бягащ от скуката човек. Човекът, от когото интернет отне всичките чудеса на света, за да ги натика в компютъра, потърси екс-центрично убежище в екс-тремните спортове, в секса, в екс-клузивните преживявания. Разми границите между реално и реалити. И, за да компенсира „загубите в превода” между реално и виртуално, превърна неупотребената си свобода в задъхано екс-живеене на повърхността. Да живееш на екс, все по-настойчиво, се превръща във формула, модус, житейска философия – лайфстайл.

Явора Петрова, Ралица Игнатова и Катерина Мушанова са художнички, които стоят извън истеричната задъханост и чалгавост на днешния ден. Те са авторки, които съхраняват, всяка по свой начин, носталгичната екзистенциалност на едно по-бавно време. Емигрират в своята вътрешно-душевна провинция, където рисуват.

Този проект за съвместна изложба – рисунки се опитва да им зададе общ екс-контекст. Да ги провокира и да ги насочи към осмисляне и визуализиране на „Екс”-концепта и като човешко поведение, и като мисъл, и като емоция... Очаквам да се получи нещо интересно и непредсказуемо, защото самите художнички рисуват на екс. Експресивната и понякога болезнена рисунка е тяхна обща медия и общото място, където могат да се срещнат. Такова място е и тяхната успоредна биография, нарисувана върху общ духовен пейзаж.

Интимното пространство на галерия „Дебют” очаква техните авторски екс-позиции.”

Мария Ландова, куратор

• Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Банка Пиреос.
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
01.07.2008 г. 17:27
Посетено:
1110
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6183-izlozhba-eks-v-galeriya-debyut