Изложби

Изложба на Симеон Симеонов в Галерия Васка Емануилова

Изложба от програмата "Скулптура"

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Васка Емануилова, филиал на СГХГ представя

от 27.06. до 25.07.2008 г.

изложба "Срещу архитектурата"
Симеон Симеонов

Откриване на 26.06.2008 (петък) от 18.00 часа
в Галерия Васка Емануилова
бул. “Янко Сакъзов”, 15


ИЗЛОЖБАТА

Програма "Скулптура" на Галерия Васка Емануилова продължава представянето на съвременна скулптура с изложбата на Симеон Симеонов “Срещу архитектурата”, която е резултат на художествена намеса в пространствената среда на галерията.

Авторът избира един от конструктивните елементи на изложбеното пространство, за да го превърне във временен скулптурен обект, като за целта използва естествен латекс и въздух. Надута като балон, една от стените на галерията е превърната в елипсовиден, лек обект, който по странен начин изниква от самото пространство сякаш за да изяви неподозирания му потенциал. Художникът поставя интересно визуално препятствие пред свикналите да възприемат цялостни и монолитни обекти зрители, като едновременно създава обект, който има ясно обособена форма и притежава вътрешна дълбочина, в която част от пространството на галерията е опаковано.

Работата с нетипични, особено за скулптурата в България, материали, като латекс и въздух, е част от продължителните експерименти на Симеон Симеонов с формата. Произведенията му са коментари към местната скулптурна традиция, която се базира, от една страна, на работа с човешката фигура, и от друга, работи преди всичко с устойчиви материали, като камък, метал, бронз и т.н.

Симеон Симеонов е хоноруван преподавател в Националната художествена академия, София, където през 2006 година завършва докторска степен по скулптура, свързана с изследване на динамичната структура на човешката фигура.

Автор:
СГХГ
Публикация:
24.06.2008 г. 19:40
Посетено:
1171
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6154-izlozhba-na-simeon-simeonov-v-galeriya-vaska-emanuilova