Изложби

"Преображения" в галерия Дебют

Графики, акварели, рисунки и скулптури

"Преображения" в галерия Дебют
Борис Праматаров. По Кафка


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Дебют представя

Изложба на Борис Праматаров и Гео Павлов
"Преображения" - графика и скулптура



От 23 до 29 юни 2008
галерия Дебют (Художествената гимназия)
бул. Васил Левски 62


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕЯТА

Борис Праматаров и Гео Павлов са ученици от 12. клас на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” – София.

Съвместната им изложба включва творби, обосноваващи идеята за преображение - графики, акварели, рисунки на Борис Праматаров и скулптури на Гео Павлов.

Борис се вдъхновява от прочутия разказ на Кафка „Метаморфозата” и прави цикъл от графики. В тях създава един свят-притча, в който преображението на обикновения търговски пътник Грегор Замза в гигантско насекомо става причина за самотата, отчуждението, ужаса и чувството за вина на героя. На преден план излиза необяснимото, абсурдът на това преображение, което деформира човека и обезценява живота му. Акварелите му се позовават на няколко библейски притчи за преображения: „Първородният грях”, „Жената на Лот”, „Слуга в рая” и др.

Преображенията във всекидневния живот са представени в множеството миниатюрни рисунки с акварел или с туш и перо.

Интерпретации на преображениeто са и серията от скулптури на Гео Павлов, наречени „Модули”. Авторът „играе” с три различни модула, като всеки един от тях "клонира" по пет пъти. Всяка от петте работи се състои от тези три различни модула. И създава коренно различно внушение, поради различната си логика на композиране.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Борис Праматаров е роден на 10 март 1989 г. Тази година завършва ХІI клас, специалност графика. През учебните 2006/2007 и 2007/2008 г. е стипендиант на Национален фонд “Култура” и на Американска фондация за България.

Творчески изяви:
2008 г.
. Март – Участие в Четвъртото международно биенале на малките графични форми, галерия „Контратала”, Тарагона, Испания – работата му е селекционирана за представителната изложба и включена в печатния каталог на биеналето.
. Февруари – Участие в изложбата „Имена от бъдещето” в зала „България”, под патронажа на Министъра на културата, БНР и Президентски клуб – България.

2007 г.
. 15 октомври - 5 ноември – Първа награда в изложбата-конкурс „В гората на френските вълшебни приказки”, организирана от Френския институт, НУИИ „Илия Петров” и Издателство СОНМ в рамките на международния проект „Да четеш е празник” в изложбеното пространство на Френския институт, гр. София.
. 19 май - 30 септември - Участие в XVIII международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово 2007, с композицията: “Смешните сънища на оцеляващите”. Картината му е включена в каталога на биеналето, раздел живопис.
. 24 април – 1 май – Първа награда в изложбата-конкурс “Посветено на Ремранд” във връзка с 400-годишнината от рождението на художника в галерия “Лоранъ”.
. 27 февруари - 6 март - Трета награда за актова рисунка в изложбата-конкурс за артистична рисунка, организирана от галерия “Дебют” и НУИИ “Илия Петров”.

2006 г.
. 15-30 юни - Участие в Юбилейната изложба-конкурс на гимназията, посветена на 55-годишнината от основаването й, съвместно със СБХ в изложбената зала ет. 2, “Шипка” 6 – получава наградата и грамота на галерия “Дебют” за най-добра дебютна изложба през сезона 2005/2006 г.
. 28 май - 2 юни – Първа самостоятелна изложба “Акварел” в галерия “Дебют”; Участие в изложбата-конкурс за миниатюри "Чекмеджето на чудесата", организирана от PAR TRADE – вносители на хартии HAHNEMUHLE и материали за художници. Печели първа награда. Творбите са изложени в галерия "Дебют".
. май 2006 г. – Участие във Втория национален конкурс за учебна рисунка. Отличен е с грамота.; . Участие в общата изложба на гимназията в Немското посолство, гр. София.;
. Участие в изложба на икони от Младежкия иконографски лагер в Струпецкия манастир "Св. Прор. Илия" в Православната книжарница, гр. София, с иконата "Св. Богородица Умиление".;
. Участие в Международния конкурс на Сименс-Мюнхен, Германия, за мултимедийна презентация с късометражния филм "OUR HOUSE" (“Нашият дом”), посветен на децата от Дома за сираци в гр. Угърчин – съвместен проект с Димитър Овчаров и Гео Павлов.

2005 г.
. Участие в Националния младежки конкурс "Книжчице, вълшебнице!", организиран от Министерството на културата и туризма, Национален център на книгата и Община Сливен – печели първа награда с композицията "Книгата на моето въображение". Творбите са изложени в Сливенската градска галерия.
. Участие в конкурса на Книгоиздателска къща "Труд", посветен на 200-годишнината от рождението на Андерсен – печели трета награда за рисунки по приказката "Славеят". Творбите са изложени в аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски".
. Участие в Първия национален конкурс за учебна рисунка - май 2005 г.
. Участие в изложбата "Поколения", посветена на 55-годишнината от създаването на Художествената гимназия, в столичната галерия "Райко Алексиев".

2004 г.
. Участие в Първия национален конкурс “Душата на един извор”, посветен на художника Жорж Папазов и изкуствоведа Кирил Кръстев – печели втора награда в категория "Литература" с есето "Моите образи на родното".

Негови рисунки са използвани за корици на книги на издателство СОНМ – Антонен Арто, "Театърът и неговият двойник"; Огюст Конт "Трактат върху позитивния дух"; Пол Рикьор, “Пътят на разпознаването” и др.

Други изяви:
От 2005 г. е доброволец в младежката група към Православна фондация "Покров Богородичен" за работа с деца и юноши от Домовете за сираци в гр. Угърчин, с. Доганово и гр. Враца.


Гео Павлов е роден на  25 февруари 1990 г., гр.София. Тази година завършва Националното Училище за изящни изкуства „Илия Петров”, специалност скулптура.

Творчески изяви:
2008 г.
. Юни – Участие в Благотворителна изложба, търг в подкрепа на проекта на УНИЦЕФ „Училище без насилие”
. Май – Участие в Четвъртия национален конкурс за учебна рисунка. Отличен е с грамота и трета награда в трета възрастова група.

2007 г.
. 9–15 юни -  Участие в изложбата-конкурс “Цветно” в галерията за чуждестранно изкуство, гр. София.
. Май - Участие в Третия национален конкурс за учебна рисунка. Отличен е с грамота.
. 24 април – 1 май – Участва в изложбата-конкурс “Посветено на Рембранд” във връзка с 400-годишнината от рождението на художника в галерия “Лорань”.
. 27 февруари - 6 март - Участва в изложбата-конкурс за артистична рисунка, организирана от галерия “Дебют” и НУИИ “Илия Петров”. Печели поощрителна награда за актова рисунка.

2006 г.
. май – Участие във Втория национален конкурс за учебна рисунка. Отличен е с грамота.
. Участие в Международния конкурс на Сименс-Мюнхен, Германия, за мултимедийна презентация с късометражния филм "OUR HOUSE" (“Нашият дом”), посветен на децата от Дома за сираци в гр. Угърчин – съвместен проект с Димитър Овчаров и Борис Праматаров.

Други изяви
. От 2008 г. е член на Лео клуб София, спонсориран от Лайънс клуб София - Средец.
. От 2005 г. е доброволец в младежката група към Православна фондация "Покров Богородичен" – програма “Стълбица”, за работа с деца и юноши от Домовете за сираци в гр. Угърчин, с. Доганово и гр. Враца.
. В периода 2006–2007 завършва три лагера по иконопис, спонсорирани от фондация "Покров Богородичен".

През септември месец на 2008 година е награден със стипендия от „Американска Фондация за България”


• Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Банка Пиреос.
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
17.06.2008 г. 23:06
Етикети:
Посетено:
1436
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6120-preobrazheniya-v-galeriya-debyut