Изложби

Изложба живопис на Никола Манев

Метафорична живопис с много и големи идеи

Изложба живопис на Никола Манев


◊ СЪБИТИЕТО

Почетният гражданин на Чирпан Никола Манев изложи 40 платна живопис в Арт галерия Музей "Филипополис", гр. Пловдив.


Официално изложбата бе открита от проф. Маразов. Той поздрави маестро Манев със званието "академик", присъдено му от учреденото дружество НАКИ, като позакъсняло признание и награда за неговия 45-годишен труд, и открояването му като художник в културната столица Париж, както и вписването му в каталозите на световното изобразително изкуство.


◊ НА ОТКРИВАНЕТО

Маркирайки творческия път на Манев, проф. Маразов определи почерка му като различен от всички стилове в световната живопис, но еднакъв за различните му творби, и самия Никола Манев - като автор, търсещ корените на европейската художествена школа и успешно адаптирал творчеството и самия себе си към нея.

Метафорична живопис с много и големи идеи, на които дава живописен отговор, наситен с много светлина и човешка топлина - подчерта още той.

Работя интуитивно, вземам всичко от природата, където всичко е живо... Една от любимите ми теми са силуетите на комините (от така наречените неодушевени предмети), а колко и различни живи съдби стоят зад тях... Творецът трябва за има сили да извади духовната светлина на заобикалящия ни свят, това е, което ме вълнува... - каза Н. Манев.

Известният цигулар Владимир Владигеров отправи музикален поздрав с българско хоро. Дефилира модел по мотиви от картини на Манев, дело на дизайнерката Марина Францети.

Изложбата е открита до 1 юли 2008 година.

Автор:
Елена Шопова
Публикация:
14.06.2008 г. 18:07
Посетено:
1997
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6103-izlozhba-zhivopis-na-nikola-manev