Изложби

Изложба "Оградена същност" в галерия Шмиргела

Формата е само провокация

Изложба "Оградена същност" в галерия Шмиргела


◊ СЪБИТИЕТО

Център-ателие "Николай Шмиргела" ви кани на

изложбата на Настя Петрова и Александър Костов
"Оградена същност"


Откриване: 13 юни 2008 г. от 19.00 ч.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Какво има вътре?
Пълно ли е?
Празно ли е?
Може ли да се напълни?
Може ли да се сложи жито вътре?
Може ли да се готви в него?
Ще протече ли?


Керамиката винаги е провокирала редица въпроси от този род, тя успява да събуди интереса и любопитството чрез вътрешния си обем. Дори умишлено да е направена от автора без „полезен’’ вътрешен обем, зрителят се изкушава да полюбопитства дали е куха, дали е плътна, дали е пълна, дали не е забравено нещо вътре...

Винаги ни се иска да разберем повече за това, което е отвътре. Истината е, че един керамичен предмет, дори и „празен”, се оказва винаги „пълен” - това абстрактно пълно, напълнено от форма, ни вълнува много повече от външното.

Външната форма само огражда съдържанието, дори отвътре да няма нищо, представата за напълването седи винаги в подсъзнанието на хората. Ние просто ограждаме идеята за съдържание, търсейки същността.
Формата е само провокация.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Настя Петрова:

“За мен изкуството на Керамиката е живо, в истинския смисъл на тази дума. То живее, мърда, пука се и продължава да живее и след огъня. Това е един много мек и топъл за окото материал, който винаги е бил в добри отношения с природата, светлината, въздуха, водата, топлината и човека.”

Родена през 1979 г., Настя завършва НХА със специалност “Керамика”. Участва в редица общи изложби и фестивали. През 2004 г. и 2006 г. организира детския фестивал за керамика и рисунка „Игла в купа сено”, а през 2005 г. участва и в организацията на фестивала “Процес Пространство” в град Балчик.

Александър Костов:

“Керамиката е моето изразно средство. Възприемам я като идеално копие на това, което искам да ми се случва.”

Роден е през 1976 г. в гр. София. През 1995 г. завършва СХУПИ “Венко Колев”, а през 2003 г. се дипломира като магистър, специалност “Керамика” в НХА. Участва във фестивала “Процес Пространство” в гр. Балчик, като от няколко години е и част от организаторите. През 2006 г. организира детски фестивал за керамика и рисунка “Игла в купа сено”.
Автор:
Лилия Николова
Публикация:
13.06.2008 г. 15:36
Посетено:
866
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6075-izlozhba-ogradena-sashtnost-v-galeriya-shmirgela