Изложби

Изложба на Яна Добрева в галерия Дебют

Рисунка и графика

Изложба на Яна Добрева в галерия Дебют


◊ СЪБИТИЕТО

От 16 до 20 юни 2008
в галерия Дебют (Художествената гимназия) -
бул. Васил Левски 62

Първа самостоятелна изложба на Яна Добрева
Рисунка и графика


◊ ЗА ИДЕЯТА

Яна Добрева е в 12. клас на НУИИ „Илия Петров” – София. Мотивация за първата й самостоятелна изложба е възможността всеки миг - видян и усетен, да бъде пренесен върху двуизмерното пространство.

Линията е нейното изразно средство, "защото тя има свойството да проследява всеки трепет и емоция, всяка гънка и извивка, да отразява всяка една преминала мисъл. Подобно на фотографията, тези образи са запечатали в себе си отминаващия миг, в който се съхранява информация, преминала през космоса, нашия свят и сетивата на човека, успял да я долови. Тези своеобразни кардиограми показват поглед от един ъгъл с акцент върху това, какво е било важно за мен в даден момент."


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Яна Добрева

Участия и награди:

2008 г.
. Март 2008 –Участие и номинация в Четвъртото международно биенале за малки печатни форми, организирано от Галерия “Contratalla”, Тарагона, Испания, със силиграфията “Когато вещиците доят луната” и ex-libris – почетна диплома за ex-libris и включване в печатния каталог на биеналето.
. Февруари 2008 – II награда в изложбата-конкурс “Артистична рисунка” (категорията “Гола фигура”), организирана от галерия “Дебют” и НУИИ “Илия Петров.
. Януари 2008 - Участие в Първото интернационално триенале за рисунка в Закопане, Полша.

2007 г.
. Илюстрира детската книжка “Училище по благочестие” (Мариана Тинчева, Училище по благочестие, Издателство Омофор, 2007).
. Май 2007 – Участие и грамота в Третия национален конкурс за рисунка.
. 27 февруари - 6 март 2007 – Участие и грамота в изложбата-конкурс “Артистична рисунка”, организирана от галерия “Дебют” и НУИИ “Илия Петров.

2006 г.
. Декември 2006 г. – Участие в “Работилница на фантазията” – съвместна проява на НУИИ “Илия Петров” и Асоциация “Българска книга” в рамките на “Празниците на книгата за деца” по време на Коледния панаир на книгата в НДК. Получава предметна награда за илюстрации по книгата на Уди Алън “Ако импресионистите бяха зъболекари”.
. 15-30 юни - Участие в Юбилейната изложба-конкурс на гимназията, посветена на 55-годишнината от основаването й, съвместно със СБХ в изложбената зала ет. 2, “Шипка” 6.
. Май 2006 г. -  Участие във Втория национален конкурс за учебна рисунка.
. Участие в общата изложба на гимназията в Немското посолство, гр. София.
. Участие в изложба на икони от Младежкия иконографски лагер в Струпецкия манастир "Св. Прор. Илия" в Православната книжарница, гр. София.

2005 г.
. Участие в изложбата "Поколения", посветена на 55-годишнината от създаването на Художествената гимназия, в столичната галерия "Райко Алексиев".

2004 г.
. Участие в изложбата-конкурс „Илюстрация от разказ на любим писател” с композицията "Радичков пише "Жабешки истории". Работите са изложени в Софийската градска галерия.

2003 г.
. Печели Първа награда и 2-годишна стипендия в конкурса за коледна картичка, организиран от рекламна компания OGILVI. Картичките са изложени в зала на „Шипка 6”.

Други изяви:
. От 2005 г. е доброволец в младежката група към Православна фондация "Покров Богородичен" – програма “Стълбица”, за работа с деца и юноши от Домовете за сираци в гр. Угърчин, с. Доганово и гр. Враца.
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
11.06.2008 г. 17:20
Посетено:
1155
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6068-izlozhba-na-yana-dobreva-v-galeriya-debyut