Изложби

Изложба "Автопортрет" в СГХГ

Над 200 произведения от 190 автори

Изложба "Автопортрет" в СГХГ
Елисавета Консулова-Вазова


◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия
представя

Автопортретът.
Зримият образ и скритият смисъл

творби от колекцията на СГХГ

юни–август 2008

Откриване на 13.06. (петък), от 18.00 часа
Софийска градска художествена галерия
ул. Ген Гурко 1
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


◊ ИЗЛОЖБАТА

Автопортретите на български художници, събрани в колекцията на Софийска градска художествена галерия са създадени в един дълъг период на време - от края на ХІХ в. до началото на ХХІ в.

Колекция, която обхваща художествени, културологични и духовни проекции на автопортрета като специфичен жанр в изкуството. 

Кръгът на авторите с времето постепенно се разширява и показва познати, по–малко познати и отдавна забравени или вече неизвестни за обществото образи на български художници от различните поколения.

Изложбата от автопортрети на български художници наброява над 200 произведения от 190 автори. Автопортрети от всички жанрови разновидности - в цял ръст, до раменете, до поясно или само глава в различни пози и ракурси, които включват и допълнителни образи, предмети, среда, ситуация, облекло, иконични знаци като предлагат различни възможности да навлезем в личния свят на твореца.

Платната не само потапят зрителя в образа на художника, но и разказват, наставляват, намекват, показват по интересен начин очевидни неща, останали незабелязани. За колекцията не съществуват стилистически рамки.

Представените творби са разнообразни, всяка има своя изказ, пластически внушения и визии, от лаконичната форма до бъбривата детайлизация. ”Скритият смисъл” съществува чрез и отвъд видимия образ, извън времето, опредения стил и разнообразните способи.

По повод изложбата е издаден каталог.
Автор:
Петър Димов
Публикация:
10.06.2008 г. 18:10
Посетено:
1104
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6060-izlozhba-avtoportret-v-sghg