Изложби

Изложба "Но..." в галерия Дебют

Трогател-НО, сантиментал–НО, НО-сталгично, юбилей-НО

Изложба "Но..." в галерия Дебют


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Мария Ландова

"НО" - Декори за рожден ден
рециклиран винил (рисунки върху second hand винили)

На 13 юни 2008
в галерия Дебют (Художествената гимназия)
бул. Васил Левски 62

Откриване и закриване!
13 юни 2008 (петък), от 18.00 до 22.00 часа


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕЯТА

„Очевидно става дума по-скоро за театър, отколкото за изложба, дори само защото ще се състои в една вечер. НО не и за онзи митичен театър „НО”, а за симпатич-НО, сантиментал-НО, театрал-НО, бутафор-НО и трогател-НО събитие, каквото е кръглата годишнина, която някои наричат мавзолей-НО - юбилей.

Събитието има функционал-НО, концептуал-НО и екологич-НО значение за мен.

Функционал-НО: Това е начин да събера на чаша вино, по повод 50-тия ми рожден ден, моите хора – роднини, приятели, колеги и ученици, на едно важно за мен място – галерията на Художествената гимназия.

Концептуал-НО: Това е опит да осмисля не драматич-НО, а самоиронич-НО и отстранено-НО, какво всъщност се случи с / в мен за тези 50 години.

Екологич-НО: Защото „рециклирането на билбордове” е жест за визуална и емоционална екология. Срещу агресията в рекламата и в живеенето ни въобще.

Трогател-НО; Сантиментал–НО; НО-сталгично

Годишнината е добър повод да се върна в детството – моето „най-добро” място (навярно и за това цял живот работя с и за деца). Правя го, като изваждам „от нафталина”, запазени от майка ми (също учителка) рисунки – портрети на съучениците ми от началното училище. Една истински ценна находка в археологията на спомените.

Екстериор-НО & Интериор-НО

Превръщанията на екстериор-НО-то в интериор-НО и обратното движениe, разбира се, винаги са ме вълнували. Струва ми се, че в това е мистерията на човешкия живот и формулата на развитието. Усвояваш външното, превръщаш го във вътрешно присъща ценност и после я проектираш отново навън, независимо в каква форма. Перпетуум мобиле до края на света.

Билборд-НО & Лич-НО

Всяка вечер, докато се прибирам вкъщи, маршрутът ми преминава край десетки билбордове. Запомням тези, които са оригинални, и онези, които са дразнещи. Но никога не помня продуктът който те рекламират. Просто не съм устроена потребителски (това, естествено, е от ЕГН–то). И винаги имам желание да ги надраскам. Да рисувам върху тях фриволности, да пиша глупости или да се обясня в любов на мъжа ми. Но, уви, никога не ми е хрумвало да го направя. Току-виж директорката на ХГ-то, със спрейове в ръка, нелегално прави графити върху билбордове. Всъщност графитите и билбордовете са двата полюса на уличното изкуство – лъскавокомерсиал-НО и ъндърграунд-НО.

Акрил-НО & Винил-НО

Някъде по средата – еднакво отдалечени, но и еднакво провокирани и от билбордовете, и от графитите -  са моите рисунки с акрил върху винил. Използвах употребени винили от рекламни продукти на Porsche – BG, заиграх се буквал-НО с буквите, с думите и смислите, извадени от контекста на търговското съобщение - втъкани в моя собствен емоционален поток. Рисувах със „суха четка” - забравената техника, с която се правеха портретите на вождовете по манифестациите. Мазките с акрил върху винила остават следа като върху мушама. Спомнят за изрисуваните мушамени чергила, онези наивни декори с каубои, мускулести моряци и цицорести русалки по срелбищата и въртележките от невинните панаири на детството.

Представих си ретро-рисунките на ретро-лицата на моите съученици от 1965 и как ТЕ биха стояли върху билбордове. Какво биха могли да рекламират? Навярно сини и червени връзки, дунапренени панделки или
100% ТЪГА - природен продукт, без консерванти и подсладители.

Любопит-НО

Всички винили са рисувани за петдесет минути. Нали ставам на 50. Ще трябва да се състезавам с времето.”

Мария Ландова
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
04.06.2008 г. 13:24
Посетено:
988
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6013-izlozhba-no-v-galeriya-debyut