Изложби

Чавдар Петров в галерия Шмиргела

Реката. Един лиричен свят

Чавдар Петров в галерия Шмиргела


◊ СЪБИТИЕТО

Център-ателие "Николай Шмиргела"
ви кани на

изложбата на Чавдар Петров "Фрагменти"


Откриване 28 май 2008 г. (сряда), 18.30ч.
Изложбата ще продължи до 12 юни 2008 г.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

“Чавдар Петров е популярен автор, участващ редовно в представителни форми на нашето изкуство в България и чужбина. Мисля, че успехът му се дължи на съчетанието на типично българска експресивност и елегантност на рисунката и тона, внушени от Виенската школа от началото на ХХ век. У нас последователно се прераждат в български вариант тенденции от сецесиона или от новия реализъм и Чавдар Петров е типичен пример за осмисляне на принципи от тези течения в изкуството. Именно затова в съвременното българско изкуство той изглежда едновременно оригинален и космополитен.
Чавдар отклонява тенденциите на неоекспресионизма към един свой свят, който е частично критичен и най-вече – лиричен.“
Димитър Грозданов, художник-изкуствовед

“Това са платна, през които се носят видения от видинския бряг. Реката се е превърнала в граница между видимото и въображаемото, преддверие към сънищата. Авторът избира времето на здрача, когато лунните отблясъци изплитат с нежен шепот паяжините на плясъка от вълни и криле на птици.”
Красимир Илиев


◊ ДУМИ ОТ И ЗА АВТОРА

“Фрагменти” е поредица от картини, свързани с реката, и отдавна наслоявани в мен. Дойде моментът да ги изобразя, но продължавам и ще продължавам да търся в тази посока.”

Чавдар Петров е роден през 1955 г. в с. Екзарх Йосиф, Русенска област. Живее във Видин от 1983 г. Преподава “Изобразително изкуство” в СОУ “Св. св. Кирил и Методий”, гр. Видин.

Има над 25 самостоятелни изложби в България и чужбина: София, Видин, Париж, Страсбург, Ровно, Белград. Негови творби са притежание на НХГ, редица галерии и частни колекции в България и зад граница.
Автор: Лилия Николова
27.05.2008 г. 12:21
Посетено: 1156
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5975-chavdar-petrov-v-galeriya-shmirgela