Изложби

Детска изложба в галерия Шмиргела

Уроци по човечност и любов

Детска изложба в галерия Шмиргела


◊ СЪБИТИЕТО

Център-ателие "Николай Шмиргела" ви кани на

изложбата на "Малките Шмиргелчета"


19-27 май 2008 г.


От 19 до 27 май в Център-ателие „Николай Шмиргела” ще бъдат изложени работите на децата, посещаващи заниманията по рисуване и работа с глина.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Преди година белгийският меценат г-н Юго Вутен финансира творческата идея Центърът да бъде ежеседмично посещаван и от деца, пострадали от насилие (Дом за временно настаняване „Вяра, Надежда, Любов” - гр. София, и Дневен център за деца с увреждания „Добро сърце” - гр. Перник), от деца, лишени от родителски грижи (Дом „Надежда” - гр. София), както и от група деца с диагноза аутизъм.

Екипът от художници-ентусиасти с много обич и търпение успява да предразположи децата да покажат късчета от своя скрит свят. Кристина Бакларова, Калина Чанкова, Сандра Наумова и Валя Гужгулова знаят, че децата, независимото дали имат семейства или не, носят в душичките си огромен творчески заряд, който буквално се отприщва, когато ги погалиш и седнеш до тях да порисувате заедно. Глината е любим материал на всички, но и едно от най-добрите лекарства без „странични ефекти”, тя е езикът без думи, в който децата отпечатват всичко, което ги вълнува и плаши.

В навечерието на един от най-българските празници – 24 май, екипът на Галерията благодари на “малките шмиргелчета” за уроците по човечност и любов, които децата ежедневно ни преподават, и на моралната и финансовата подкрепа на г-н Юго Вутен.
Автор:
Лина Николова
Публикация:
19.05.2008 г. 17:20
Посетено:
906
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5917-detska-izlozhba-v-galeriya-shmirgela