Изложби

Изчезващите къщи / Хубавите къщи – II

Изложба в Дом на архитекта, Варна

Изчезващите къщи / Хубавите къщи – II


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба “Изчезващите къщи / Хубавите къщи” – II
фотография, филателия, живопис, видео, дигитален проект, мултимедия
                 
Куратор" арх. Станчо Веков

Дом на архитекта, ул. "Мусала" 10, Варна
16.05.-20.06.2008


ЗА ИЗЛОЖБАТА
     
Изложбата от май 2007 г. “Изчезващите къщи/Хубавите къщи” в Дома на архитекта Варна има своето второ издание през май 2008 г.

Изложбата в подкрепа на националната кампания “Наследство в риск” и по повод Международния ден на музеите, се открива на 16 май (петък) от 18.00 ч. в Дома на архитекта – Варна, ул. "Мусала" 10. Пресконференция на същото място, в същия ден от 11.00 ч.
 
Основанията
Съхранявайки архитектурна памет на нашите градове, ние запазваме и надграждаме културните нива, достигнати от предците. В този смисъл оценката за миналото не е елементарна реминисценция, а процес, който пренася и създава духовни ценности. След приемането на България в Европейския съюз, темата за архитектурата се артикулира в архитектурните среди и в широкото публично пространство като код за национална идентичност. Защото е важно да изградим обществен консенсус за визията на архитектурната среда в България. Визия не въобще, не по принцип, а като един добре премислен баланс между новото и старото, който задължително включва приемственост при опазване на българското архитектурно наследство. Наследството, в което хубавите къщи нерядко придобиват статута на изчезващи къщи...

Идеята, плакатът
Идеята на куратора на проекта арх. Станчо Веков остава същата: със средствата на различни изкуства, различни жанрове и автори от различни обществени сфери да привлечем вниманието на културната общественост върху архитектурното наследство. Ето защо в изложбата участват архитекти, студенти по архитектура, изкуствоведи, дизайнери, художници, фотографи, филателисти, журналисти. Всички творби носят точен адрес с улицата и номера на обекта на изобразяване, за да се случи срещата между преносния и конкретен смисъл на посланието. Така колажът на Виолета Тончева, използван за плакат на изложбата, събира три изчезващи къщи от “идеалния център” на Варна (ул. Ал. Рачински” 4, ул “Братя Шкорпил” 5 и ул “Др. Цанков” 13) в “Къщата на духовете”.

Защото Къщата не е сграда. Къщата е Дом. Обиталище на духа. Или на  духове. В литературна аналогия с онази известна къща на Исабел Алиенде: “Вътре беше достатъчно светло, защото утрото влизаше през счупените прозорци и през дупките на покрива, където керемидите се бяха пропукали. Всичко беше в прах и паяжини, лъхаше на пълна запуснатост... Цялата къща беше покрита сякаш с килим от сплъстена трева, прах и окапала шума. Обзе го покруса...”
(“Къщата на духовете”, Исабел Алиенде)

Новите моменти
Наред с познатите раздели фотография, живопис, акварел, архитектурно заснемане, нови моменти във второто издание на “Изчезващите къщи / Хубавите къщи” са дигиталните проекти на студенти по архитектура във ВСУ “Черноризец Храбър”, тв филми на Ефирна ТВ “Варна”, ТВ “М САТ” и ТВ “7 дни”, както и филателната колекция на Борис Калинков, вкл. марка от 1974 г., изобразяваща Дома на архитекта, Варна – един от запазените архитуктурни паметници на морския град.

Участниците
Виолета Тончева, Вихра Бобчева, Елена Владова, Светлана Пенчева, Петър Атанасов, Пламена Рачева, Славея  Монева, Цветана Векова, Деян Веков, Борис Калинков, Дария Василянска, арх. Здравка Нейчева,
Марина Русева, Милен Маринов, Николай Русев, Светлин Ненов, доц. д-р арх. Красимира Вачева, арх. Станчо Веков и др.


P.S. ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА

“Изчезващите къщи / Хубавите къщи” I
Изложбата “Изчезващите къщи / Хубавите къщи” в Дома на архитекта Варна (21.05.-16.06.2007 г.), в подкрепа на националната кампания “Наследство в риск” на Съюза на архитектите в България и Българския национален комитет на ИКОМОС, която продължава да събира информация за “Червена книга” на архитектурното наследство на България, бе показана и в Централния дом на архитекта - София (28.06.-16.07.2007 г.).

През август същата година Софийското дружество на архитектите с председател арх. Здравец Хайтов подготви, като реплика на варненската, своя изложба с подобен характер, която бе експонирана най-напред във Варна. Събитието бе придружено, спомняте си, и с workshop, в който представители на дружествата на САБ във Варна, София и Добрич изнесоха конкретни данни за състоянието на архитектурни паметници и изразиха опасенията си, както от недостатъчната координация между институциите, така и от изоставащото от строителната практика законодателство.

През септември сборна експозиция от варненската и софийската изложба под наслов “Паметта на града” бе подредена в двора на Етнографския музей в Созопол като част от Фестивала на изкуствата “Аполония”. Последваха изложби с подобен характер в Бургас и Пловдив.

В изложбата “Изчезващите къщи / Хубавите къщи” – I участваха 22 автори, които с много пристрастие към темата представиха живопис, акварел, графика, рисунка, фотография и архитектурно заснемане. Смисълът на общото послание изрази плакатът с фотоколажа на Вихра Бобчева, върху който съжителстват еклектично Римските терми, реставрираният музей “Стара Варна” и изоставена на “самосрутване” сграда от българската възрожденска епоха.

Арх. Станчо Веков 0888 82 82 96
Виолета Тончева 0888 353 352

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
15.05.2008 г. 23:20
Посетено:
1084
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5880-izchezvashtite-kashti-hubavite-kashti-ii