Изложби

Василена Ганковска в Галерия Васка Емануилова

Изложба живопис, рисунки и видео

Василена Ганковска в Галерия Васка Емануилова
Охлюв пълзи към Витоша 1, 2007


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Васка Емануилова представя
15.05.–15.06.2008 г.
Градски мелодрами
Василена Ганковска


Откриване: 15.05., четвъртък, от 18 ч.
в Галерия Васка Емануилова – филиал на СГХГ
бул. Янко Сакъзов 15, София 1527

. Куратор: Владия Михайлова


◊ ИЗЛОЖБАТА

„Как можем да опишем София?”, „Какво означава красиво?” и „Красива ли е София?” са част от въпросите, които Василена Ганковска задава в изложбата си „Градски мелодрами”, представена в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи” в Галерия Васка Емануилова.

Изложбата показва живописни платна, рисунки и видео, които са обединени от интереса на художничката към проблемите на градското пространство, архитектурата и социалния контекст, в който тя се поражда в България.

Изследвайки визуално реален съществуващ обект – сграда-охлюв, Василена Ганковска се занимава с проблема за парадоксите на частната намеса в пространството на града, които се появяват в ситуация на липса на ясен урбанистичен план, визия, норми и регулации.

Абсурдният вид на сградата-охлюв е почти одухотворен в платната й „Охлюв пълзи към Витоша” - 1 и 2, които са представени в контекста на видео-работата “Lesson #0. Диалози за любовта”, занимаваща се с теленовелите и начинът, по който създаваните в тях образи нахлуват в реалността. Подобен на тях е и въобразеният, инфантилен образ на сградата-охлюв, която се намира на Симеоновско шосе край София.

Връзките между реалност и въображение, образ и обект в концепцията на изложбата се допълват от избрания контекстуален подход за представяне на живописните работи, който съчетава създаването на обемна живопис, работеща с чисти, ясни и опростени форми със социална аналитичност, свързана с наблюдение и визуално изследване както на самите образи, така и на средата, в която те се появяват.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Василена Ганковска е родена през 1978 г. в град Троян. През 2001 г. завършва Националната художествена академия в София и след това продължава образованието си в Академията за изящни изкуства във Виена, където в момента работи върху дисертация в областта на културните изследвания.

Сред изложбите, които реализира, са: “Теленовела”, Akademie of Fine Arts Vienna, 2008, „Park Life“, Artothek-Galerie, Vienna, 2006, Raum/Zeit, заедно с Маркус Дреслер в Siemens ArtLab, Виена, 2005. Участва в групови проекти като „Translation without alternative“, Академия за изобразителни изкуства - Виена, 2005, Репродукция без алтернатива, АТА Център за съвременно изкуство, София, 2004, и др.

Представянето на работите на Василена Ганковска в Галерия Васка Емануилова е първата самостоятелна изложба на художничката в България.
Автор:
Петър Димов
Публикация:
13.05.2008 г. 18:45
Посетено:
1177
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5849-vasilena-gankovska-v-galeriya-vaska-emanuilova