Изложби

Вили Николов в галерия ТЕА

Цвят, светлина, образ и звук

Вили Николов в галерия ТЕА


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия ТЕА представя

Моми и звънци - изложба живопис на Вили Николов

Откриване: 8 май 2008 от 19 часа
Галерия ТЕА – Лозенец, ул. „Димитър Хаджикоцев” 10

Изложбата ще продължи до 29 май 2008 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Галерия ТЕА представя самостоятелната изложба живопис „Моми и звънци” на художника Вили Николов. Авторът определя своя стил като етно, стил, който преди всичко асоциираме с музиката. И сякаш неусетно, наблюдавайки картините на Вили Николов, „виждаме”, „усещаме” мелодията и познатия ритъм на народните песни и хора. Моми и момци, овчари и кукери, бели църкви и китни къщи, вакли овце и шарени петли населяват приказните и фантастични светове, които художникът създава в своите платна. Образите се завихрят, пулсират и сякаш танцуват, съпроводени от „невидимата” музика на Балкана и полето.

Връзката на Вили Николов с националното ни фолклорно наследство се наблюдава и в умелото и пищно прилагане на цветовете не само във фигуралните композиции, свързани със селския бит и култура, но и в натюрмортите и пейзажите. Редуването на наситени, често пъти „контрастни”, цветове създава впечатление за стелеща се шарена черга, а грижливо изписаните орнаменти и детайли напомнят за шевици.

Изложбата „Моми и звънци” е очарователна „симфония” от образи и звуци. Картините, наситени с много цвят и светлина, със стилизирани и знакови образи от нашето минало, се сливат с етно вълната в изкуството, която прехвърля регионалните граници и „говори” с универсалния език на живописта.


◊ ЗА АВТОРА

Вили Николов е роден през 1976 г. в София. Завършва Националната художествена академия, специалност „Графика”, през 2001 г. Работи в областта на живописта (масло, темпера, акварел, пастел), рисунката и илюстрацията. През 2001 г. заминава на специализация по съвременно изкуство в гр. Куенка, Испания.

Негови торби са притежания на кралица София (Испания), испанския премиер министър Хосе Мария Аснар, посланика на България в Мадрид, посолството на Венецуела в България, колекционери от САЩ, Германия, Гърция, Италия, Австрия, Турция и България.
Автор:
Теодора Вълчева
Публикация:
07.05.2008 г. 14:09
Етикети:
Посетено:
2087
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5783-vili-nikolov-v-galeriya-tea