Изложби

Матей Матеев с изложба живопис "Цветя самураи"

Цветя самураи в галерия Възраждане - Пловдив

Матей Матеев с изложба живопис "Цветя самураи"


◊ СЪБИТИЕТО

На 8 май 2008 г. (четвъртък) от 18 часа в салона на галерия Възраждане (Пловдив) ще се открие изложба-живопис „Цветя самураи” на пловдивския художник Матей Матеев.

Това е концептуална изложба от 16 еднакво форматни картини. Именно дългият формат още повече засилва идеята за цялостност и защитава точно имиджа на едно цвете.

16 картини, синтезирали енергийния еквивалент на различни цветни видове. Цветя, които унищожаваме на един дъх, с една стъпка, с един откос – без да се замисляме дали не сме откъснали последното цвете... от този вид... на тази земя...

Но цветята на Матей са борци. Те покълват отново, разцъфват по-прекрасни от преди, воюват за правото да бъдат върховна красота в живота ни. Остават верни на човека, който не е верен дори на себе си.

Цветя самураи – най-преданите и прекрасни войни на природата.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Матей Матеев е художник с остро социално чувство и цялата експресия на тази изложба е посветена на борбата за опазване на околната среда. Художникът, със силата на творчеството си, иска да ни убеди, че откъсването и унищожаването на едно растение не е дребен и формален акт. Унищожаването на едно цвете от един човек, случващо се в същия миг, по целия свят, от други човеци е вече катастрофа. Крайно време е да се замислим какво правим с природата!

Матей Матеев е роден в Кюстендил, през 1975 завършва НХА. Има осъществени над 30 самостоятелни изложби, носител е на множество престижни награди, както и на приза „Сребърно Възраждане” за цялостен принос в изобразителното изкуство.
Автор:
Дима Арабаджиева
Публикация:
05.05.2008 г. 17:41
Посетено:
1682
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5769-matey-mateev-s-izlozhba-zhivopis-tsvetya-samurai