Изложби

Изложба на номинираните за наградата за съвременно изкуство БАЗА

Престижна награда за млад художник

Изложба на номинираните за наградата за съвременно изкуство БАЗА
Викенти Комитски, Рамка, 2008


◊ СЪБИТИЕТО

Институтът за съвременно изкуство – София
съвместно с
Фондация за гражданско общество, Ню Йорк
и международната мрежа Награди за млади художници

представя

Изложба на номинираните художници
за наградата за съвременно изкуство БАЗА:
Бора Петкова, Василена Ганковска, Викенти Комитски, Виолета Танова, Лазар Лютаков, Рада Букова

7 май – 6 юни 2008 г.
откриване: 7 май, 18.00 часа


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НАГРАДАТА БАЗА

За първи път тази година в България се връчва престижната награда за млад художник в областта на съвременно изкуство БАЗА.

Наградата е стипендия и шестседмичен престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк през периода октомври 2008 – май 2009 и самостоятелна изложба през 2009 г. в галерията на ИСИ - София.

Целта на Наградата е да осигури подкрепа за младите художници като им открие нови възможности за образование, изследване и професионална реализация. Наградата създава позитивен контекст за младото съвременно изкуство и благоприятна среда за развитието му.

Ежегодната награда за млад художник е основана за първи път през 1990 г. в Чехия от създателя и директора на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Днес наградата съществува в 10 европейски страни и се е превърнала в едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация. Сред държавите, присъединили се към наградата, са: Чехия, Словакия, Хърватска, Косово, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Албания. Като резултат от активния обмен на информация между страните е основана международната мрежа за награди за млади художници YVAA (http://www.yvaa.net).

Инициативата и организацията на процедурата по наградата и изложбите е на Института за съвременно изкуство - София (http://ica.cult.bg), който впоследствие е избран да организира провеждането на конкурса.

Конкурсът е отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. Участието е свободно, както и по предложение на поканени институции, активни в областта на съвременното изкуство.

Процедура: Журито (Боряна Драгоева, Кирил Прашков, Мария Василева, Яра Бубнова, Станислав Памукчиев) номинира шестима творци по авторска документация. Те се представят в обща изложба в Софийска градска художествена галерия. Победителят се обявява на откриването на изложбата.

СГХГ е партньор на проекта.
Автор:
СГХГ
Публикация:
29.04.2008 г. 19:09
Посетено:
898
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5748-izlozhba-na-nominiranite-za-nagradata-za-savremenno-izkustvo-baza