Изложби

“Дяволът в нас” ще се разкрие в Дома на киното от 5 до 13 май

Изложба на световноизвестния чешки фотограф Ян Шибик

“Дяволът в нас” ще се разкрие в Дома на киното от 5 до 13 май


◊ СЪБИТИЕТО

“Дяволът в нас” е първата изложба на световноизвестния чешки фотограф Ян Шибик, която ще гостува в София от 5 до 13 май 2008 в Дома на киното в София.

Неповторимите му 65 композиции ще са достъпни на всички гости по време на първото издание на Международния фестивал за документални филми за човешките права ЕДИН СВЯТ, който ще се проведе от 7 до 11 май в София.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Фотографирането ме изпълва с усещането, че правя нещо полезно, нещо, което хората признават и уважават. Докато фотографирам, непрекъснато се сблъсквам с жестоката реалност в живота и ценностите на другите хора. Затова най-много уважавам това, колко добре живеем тук", споделя Ян Шибик.

Водещ мотив на изложбата му са съдбовните моменти и събитията в света през последните пет години – унищожителната вълна цунами, болестите в Одеса, войните в Ирак, Афганистан и Либерия, бедността в бежанските лагери в Ангола, погребението на Йоан Павел Втори и на Ясер Арафат, непрекъснатото насилие в Палестина и др.

Българските посетители на изложбата могат да се срещнат лично с фотографа и да се запознаят с артистично-реалистичните му снимки, които отразяват конфликтите в Палестина и потресаващите картини на болните от СПИН в Украйна. През 2005 Шибик запечатва разрушаващата вълна в Шри Ланка, отразява абсурда на комунизма в Северна Корея, погребението на Папа Йоан Павел Втори във Ватикана и това на Арафат в Рамала, заминаването на израелските жители от ивицата Газа и последиците от урагана Катарина в Ню Орлеанс.


◊ ЗА ФОТОГРАФА

За първи път през 1985 година Шибик реализира две големи пътувания до всички кътчета на света. Фотографира падането на комунизма в Европа, разрушаването на Берлинската стена, нежната революция в бившата Чехословакия и кървавия заник на режима на Чаушеску в Румъния. Ян Шибик става свитедел на избиванията на хора в Сиера Леоне и в Либерия, на глада в Судан, Сомалия и Етиопия. Той преживява земетресението в Армения и Турция, и похода на иракските кюрди до Иран, отразява войните в Афганистан, Хърватска, Босна, Косово, грузинска Абхазия, Чечня, азербайджанския Нагорни Карабах, Ирак и Южна Африка. Геноцидът в Руанда, бежанските табори в Танзания, Судан, Хаити, Ангола и Сомалия не убягват от обектива на Шибик. Няколко пъти работи в Куба.

Лично Шибик ораганизира през 2000 г. хуманитарна помощ за децата в Сиера Леоне, успява да събере 1 100 000 чешки крони, а по-късно реализира благотворителна кампания в помощ на болните от AIDS в Одеса - 900 000 чешки крони.

Автор:
Галя Терзиева
Публикация:
25.04.2008 г. 16:54
Етикети:
Посетено:
947
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5733-dyavolat-v-nas-shte-se-razkrie-v-doma-na-kinoto-ot-5-do-13-may