Изложби

"Щръкльо" гостува в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Живопис и скулптура

"Щръкльо" гостува в Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на
Методи Душков и Георги Стойчев в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Откриването на изложбата ще се състои на 24 април 2008 от 17.30 ч. в зала 5 на Дома на хумора и сатирата. До края на м. май тя ще остане на разположение на всички габровци, гости на града и любители на изящното изкуство.

В рамките на поредния весел четвъртък в Дома на хумора и сатирата на 24 април т.г. ще покажат своето творчество двама талантливи творци от Благоевград, които за първи път гостуват в Габрово със своя изложба. Самото й наименование „Щръкльо” предизвиква усмивки и подсказва, че става дума за нещо закачливо, необичайно и нестандартно, но задължително развеселяващо.


◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И ЗА АВТОРИТЕ

30 живописни платна представя художникът Методи Душков, чието творчество е посветено на селския живот и бит. С прекрасно чувство за хумор са обрисувани и иронизирани фолклорните представи за добруване и смиреност, които обикновеният човек нарушава всекидневно, изкушавайки се от съблазните на живота. В картините му всеки може да открие не само общочовешките ценности, но и слабостите на хората, техните грешки, заблуди и „криввания от правия път”. Топлите тонове на платната недвусмислено разкриват позитивизма на художника и симпатията му към обикновените хора, предизвикали неговия интерес и въображение. Картините на Душков очароват, защото авторът притежава таланта да назове с прости думи истините от живота.

Методи Душков
е завършил Художествената гимназия в София. Като член на СБХ участва в почти всички организирани общи изложби и творчески прояви. От 1993 до 1999 г. е председател на Сдружение „Македония АРТ” – Благоевград. Представял е свои творби на изложби в Берлин, Хамбург, Прага, Скопие, Струмица. Негови платна присъстват във фондовете  на редица градски галерии в България, както и в частни колекции в Европа, САЩ и Южна Америка. 

Прекрасно допълнение към живописната колекция внасят 9-те пластики, които представя скулпторът Георги Стойчев. Той е възпитаник на Художествената гимназия в София и е завършил специалност дизайн в Националната художествена академия. Член е на СБХ от 1984 г. и работи еднакво добре в областите на живописта, пластиката и дизайна. Над 50 негови творби са притежание на частни колекции в България, Гърция, Турция, Македония, Русия, Румъния, Полша, Германия, Италия, Великобритания, Унгария, Швейцария и САЩ.
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
22.04.2008 г. 08:14
Посетено:
3517
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5700-shtraklyo-gostuva-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo