Изложби

Великден в галерия Витра

Елате да празнуваме заедно!

 Великден в галерия Витра


◊ СЪБИТИЕТО

Великден в галерия Витра
Сред напълно подходящ декор!


Велики понеделник, 21 април 2008, 18.30
Галерия Витра, Варна, ул. Скобелев 88

Елате да попразнуваме заедно, защото всяка година идва ВЕЛИКДЕН и Чудото отново се случва!

А тази година хората от ателието на Юрий Василев са изработили декор от най-характерните символи, за да посрещнем празника в подходяща обстановка.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Четиридесет големи керамични яйца, някои с променени и забавни форми, са Великденски оцветени и нарисувани. Всяко от тях има тринога поставчица, която го предпазва от търкаляне и неприятните за всяко яйце внезапни срещи с по-твърдо от него тяло.

Около половината от яйцата си имат капачета, които се отварят откъм горния край и могат да служат като кутии за нещо. Бижута например, или каквото си поискате, стига то да не е по-голямо от самото яйце, за да можете да го сложите в него.

Другата половина яйца си нямат капачета, но това не им пречи, защото по никакъв начин не могат да останат незабелязани. Първо, защото са големи.
- Колко големи?
- Много. Колкото яйца на динозавър!!!... Е, ако ви се струва пресилено, нека бъде щраус, но това е последно!

Около половината от тази половина са някак си малко мутирали и са придобили странни форми, близки до яйцевидната, или не съвсем. На някои са им поникнали шипчета, други са вързани с въжета, защото, изглежда са луди за връзване?...

И всичките, ама наистина всичките са много красиво изрисувани. Елате на нашия празник и се уверете сами!

Освен гореописаните яйца в празничната декорация присъстват и определен брой малогабаритни стъклени кръстчета, които могат да бъдат окачени на всякакви подходящи за целта места – на стената, пред прозореца, над леглото, на врата ви, или където се сетите сами.

Кръстчетата са в различни цветове, което е гаранция, че всеки може да намери поне едно за себе си в предпочитания цвят. Защото, освен като великденски декор в галерията, те, както и яйцата ще се продават, при това на много добри цени. Тук ми идва на ума да ви подсетя да си купите, така че на идване си вземете пари!

Главна техническа заслуга за изработването на кръстчетата има Иван Войнов, дългогодишен технически изпълнител в ателието на Юрий.

Главна техническа заслуга за появата на яйцата има Рени Ковачева, която е студентка в специалност Керамика в Художествената академия.

Главна заслуга за цветовото оформление и странните мутации на яйцата имат Юрий и Неда Василеви и Рени Ковачева.

И най-главната заслуга за цялата работа, разбира се е моя, защото аз намерих в интернет динозавъра, който любезно снесе за нас яйцето, по което беше направен калъпа за тези, които ще видите в петък. Това е!
-  !...
-  Добре де, щраус беше!...

С подобаваща скромност - Искра Павлова

Автор:
Галерия Витра
Публикация:
18.04.2008 г. 16:52
Посетено:
1125
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5680-velikden-v-galeriya-vitra