Изложби

"Иконостас" в галерия Астри

Невидимата преграда между небесното и земното царство

"Иконостас" в галерия Астри


◊ СЪБИТИЕТО

В навечерието на Великденските светли празници Галерия Астри представя

живописната изложба на Мария Райчева "Иконостас"

Вернисаж: 19 април 2008, събота, от 11 до 19 ч.
в галерия Астри "Цар Самуил" 34 - София


◊ ИЗЛОЖБАТА

Иконостасът като естетическо предизвикателство и материална проекция на човешката вяра, отражение на божествената светлина у всекиго.

Бях дълбоко впечатлена, споделя Мария Райчева, от изключителното излъчване на иконостаса, което кара човека да притихне в смирение пред божественото присъствие, от невероятното майсторство на изработка и топлата светлина на дърворезбата, от одухотвореността на иконите.

Изложбата визира осем български църкви, датиращи от XVII-XІX век - в Преображенски, Рилски, Роженски и Бачковски манастири и църквите от Банско, Самоков, Арбанаси и Добърско.

Икона – (от гр.) образ
Иконостас – (от гр.) място, където стоят иконите
 
Историческа справка:
До средата на XI в. иконостасът в християнските храмове е нисък парапет от камък или мрамор, отделящ олтара (най-святото място в църквата) от наоса (мястото за вярващите).
 
След Голямата Схизма от 1054 г. християнската църква се разделя на католическа и източноправославна. Във втората този парапет започва да расте на височина и от края на ХII в. се превръща в иконостас, а до XVIII в. закрива вече целия олтар.
 
Според християнската догматика иконостасът символизира невидимата преграда между небесното царство (олтара) и земното (наоса). Разположението на иконите и декоративните елементи е подчинено на определена схема. Иконостасите са изработвани от орех или липа, често дърворезбованите части са позлатени.
 
Цветовете също са носител на определена символика –  златното е символ на божествената светлина, червеното – на земното начало и човешката природа на Христос, синьото – на божествената му природа, на небесното начало и трансцендентността.
Автор:
Astry Gallery
Публикация:
15.04.2008 г. 22:20
Посетено:
981
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5656-ikonostas-v-galeriya-astri