Изложби

Галерия "Оказио" представя художника Станимир Видев

Пловдивският творец флиртува с багрите в живописта

Галерия "Оказио" представя художника Станимир Видев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Оказио" в Русе представя 
от 8 до 30 април 2008 

изложба на пловдивския художник Станимир Видев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Верен на емоцията и своето авторско кредо, художникът представя интересни творби пред колегите си в Русе. Платната са от различни периоди. Преди всичко пловдивският творец обича да работи в областта на абстрактното. Похват, който дава пълна свобода и с лекота ни прави съпричастни към минисюжетите в платната. Неусетно попаднали в пъстрия и топъл свят на Видев, сякаш излизаме извън рамката на картината и мислено я донаписваме. Първото впечатление, което създават колоритните творби, е емоция - ярка и наситена с настроение. Станимир Видев е ексцентричен и провокативен, умело предизвиква зрителя да намери себе си в артпространството.

Дискретното женско присъствие вдъхновява художника и е друга тема, загатната в цикъла „Състояние”. Нежно, лирично, ненатрапчиво, а цветовете в композиционен план играят с въображението - нашето и на автора. Цветните петна умело кореспондират със състоянието на жената – самота, размисъл, радост, уединение. Доминираща се оказва и носталгията в творбите на Станимир Видев. Чувството се поражда от разделите с любимите хора, от изоставените, но красиви стари къщи, от преминалите кратки мигове или от необратимостта на времето. Със сигурност няма да сгреша, ако го определя като експресивен творец, който е подвластен на силните страсти и колоритните цветове. 

Авторът остава верен на изкуството си, предпочита да прави нещо, което усеща и го вълнува. Защото всичко е въпрос на флирт с багрите, флирт с живописта.

Автор: Лилия Рачева
08.04.2008 г. 23:09
Посетено: 4119
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5618-galeriya-okazio-predstavya-hudozhnika-stanimir-videv