Изложби

Изложба на Никола Ангелаков в галерия Теа

Пейзажи, портрети, натюрморти

Изложба на Никола Ангелаков в галерия Теа


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Теа представя

Никола Ангелаков
Изложба живопис


Откриване: 10.04.2008 – 18 часа
Изложбата ще продължи до 1 май 2008 г.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Галерия ТЕА представя самостоятелната изложба живопис на Никола Ангелаков. За петдесет години творческа дейност Ангелаков създава над 5 000 картини – пейзажи, портрети, натюрморти и др.

Въпреки че работи с масло, темперни бои, художникът е най-известен сред ценителите на изобразителното изкуство със своите акварелни творби. Никола Ангелаков е единствен ученик на проф. Васил Стоилов. Познава в детайли неговата техника, доразвива я в посока на своето самобитно цветоусещане и създава произведения, в които акварелната техника, владеенето на материала са изведени до съвършенство.

Основна тема в творчеството на Никола Ангелаков през годините е темата за българската национална архитектура. Високи зидове, тихи дворове, бели къщи. Всяка картина е автентично късче от романтичния свят на българското село. Свят, който в модерното ни ежедневие се отдалечава все по–бързо от нас.
 
Никола Ангелаков демонстрира завидно майсторство и класическа изтънченост и в представените на изложбата портрети и натюрморти.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Никола Ангелаков е роден на 07.10.1937 г. В периода 1957-1962 следва в Художествена академия „Николай Павлович”, специалност „Сценография”, при професорите Георги Каракашев, Александър Поплилов и Васил Стоилов. От 1964 г. досега води постоянно действащи курсове по изобразително изкуство. През 2003 г. основава и ръководи Майсторски клас по изобразително изкуство към НЧ „Добри Чинтулов”, ж.к. „Дианабад” – София. За четиридесет години педагогическа дейност подготвя над 250 студенти за Художествената академия в София, за Велико Търново, Пловдив, Милано, Париж, Амстердам, в САЩ и Канада.

Ангелаков има много теоретични разработки в областта на рекламата, изобразителното изкуство и методиката на преподаване. Той е член на СБХ – секция „Пространствено оформление”.

Носител е на наградата на СБХ за цялостно творчество на името на проф. Стефан Баджов – 1998 г. Носител на престижна награда от международния конкурс за витринна реклама „Абиен 85” – Бърно, Чехословакия.

Негови творби се намират в частни галерии у нас и в чужбина - Англия, Дания, Полша, Канада Израел и др.
Автор:
Теодора Вълчева
Публикация:
08.04.2008 г. 12:22
Посетено:
3151
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5612-izlozhba-na-nikola-angelakov-v-galeriya-tea