Изложби

"Бижутерски платна от Станимака" в Чирпан

Чешитите от отминаващото време

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Веселин Стайков

“Бижутерски платна от Станимака” - така авторът Веселин Стайков обобщаващо е нарекъл своите творби, изложени в изложбената зала на ХГ “Георги Данчов-Зографина“ в Чирпан.

Асеновградският художник се определя като доморасъл рисувач, който представя на широката публика и на ценителите на изобразителното изкуство своя закачлив, приятелски поздрав, съпроводен с изографисаните чешити от неговото близко обкръжение, носещи белезите на отминаващо време. Времето на “харните калдъръм кокони”, ”заврени зетьове”, “истукан поп”, “окрилен от любов заблян ергенин”.


◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

“Бижута”, нарисувани с наивистичен, саркастичен почерк, донякъде и с примитив, показват, че пороците в обществото от далечното време са къде-къде по-малко от днешните, а техниката на изографисване, с богатата си палитра от свежи, ярки цветове на червеното, зеленото и жълтото, прави препратка към творбите на Цанко Лавренов.

Тематиката на неговите платна: ”Ухажор”, “Женско царство”, “Урок по плуване”, "Латерна до латерна”, “Блейки”, “Клюка в ход”, “Горделивата кокона”, “Рецитал”, “Окрилени от любов”, показва стремежа на автора да се отдели от земята и измеренията на пошлостта, стремеж, който сполучливо, живо и емоционално внушава и на зрителя.

Веселин Стайков гостува в Чирпан в рамките на проекта ”Профил на една община”. Изложбата е продължеине на духовния мост между двата града - Чирпан и Асеновград, който хората на изкуството създават. Той започва още от времето на Г. Данчов-Зографина, който през 1861 година учи при известния асеновградски художник Алекси Атанасов и участва в изографисването на храма ”Света Неделя” в близост до Асеновград - подчерта художникът Владимир Кондарев, уредник на галерията.

Изложбата продължава до 18 април 2008 г.

Автор:
Елена Шопова
Публикация:
03.04.2008 г. 22:21
Етикети:
Посетено:
1071
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5588-bizhuterski-platna-ot-stanimaka-v-chirpan