Изложби

Изчезващите къщи / Хубавите къщи – II

Да продължим с енергията на началото

◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата от май 2007 г. “Изчезващите къщи / Хубавите къщи” в Дома на архитекта Варна ще има своето второ издание през май 2008 г.
 

Идеята на куратора на проекта арх. Станчо Веков остава същата: със средствата на различни изкуства и различни автори да привлечем вниманието на културната общественост върху архитектурното наследство.

Съхранявайки архитектурна памет на нашите градове, ние запазваме и надграждаме културните нива, достигнати от предците. В този смисъл оценката за миналото не е елементарна реминисценция, а процес, който пренася и създава духовни ценности. След приемането на България в Европейския съюз темата за архитектурата се артикулира в архитектурните среди и в широкото публично пространство като код за национална идентичност.

Защото е важно да изградим обществен консенсус за визията на архитектурната среда в България. Визия не въобще, не по принцип, а като един добре премислен баланс между новото и старото, който задължително включва приемственост при опазване на българското архитектурно наследство. Наследството, в което хубавите къщи нерядко придобиват статута на изчезващи къщи...


◊ ДА ПРИПОМНИМ

В изложбата “Изчезващите къщи / Хубавите къщи” – I участваха 22 автори, които с много пристрастие към темата представиха живопис, акварел, графика, рисунка, фотография и архитектурно заснемане.

Смисълът на общото послание изрази плакатът с фотоколажа на Вихра Бобчева, върху който съжителстват еклектично Римските терми, реставрираният музей “Стара Варна” и изоставена на “самосрутване” сграда от българската възрожденска епоха.

Алтернативният подход, заложен в много от творбите, беше изведен на първо място при фотоколажите. Това пролича в наименованията им: ”Рекламирайте старите сгради, докато ги има!” - Елена Владова, ”Последните часове на Военноморската болница / Френския девически колеж” – Светла Пенчева, ”История на Дупката” – Ангел Ненов, ”Nevermore” - Петър Атанасов, “От/Донесени от вихъра” – Виолета Тончева.

На първото ниво в Дома на архитекта голямото експресивно платно на Пламен Монев въвеждаше в емоционалната колористика на Варненското лято с Катедралата и Градския часовник. До него бяха изложени таблата с архитектурно занемане на “Кованото желязо на Варна” – проект на студентите по архитектура – пети курс във ВСУ “Черноризец Храбър”, с ръководител доц. д-р арх. Красимира Вачева. Следваха на междинното и второто ниво в Дома на архитекта живописните платна на Светлин Ненов “Старият Вулкан” и “Къркалясници” /старинни къщи/, “Варненската опера” на Марина Русева, акварелите на арх. Здравка Нейчева, Калина Дамаскинова, рисунките на арх. Станчо Веков, офортите на Стефан Радков “Моята улица I” и “Моята улица II” и т.н. Впечатлиха акварелите на Пламен Монев, запаметили образите на хубавите къщи – Операта, Аквариума, Военноморския клуб и др. типични за облика на Варна сгради.

Изложбата “Изчезващите къщи / Хубавите къщи” в Дома на архитекта Варна (21.05.-16.06.2007 г.), в подкрепа на националната кампания “Наследство в риск” на Съюза на архитектите в България и Българския национален комитет на ИКОМОС, която продължава да събира информация за “Червена книга” на архитектурното наследство на България, бе показана и в Централния дом на архитекта - София (28.06.-16.07.2007 г.). През август същата година Софийското дружество на архитектите с председател арх. Здравец Хайтов подготви, като реплика на варненската, своя изложба с подобен характер, която бе експонирана най-напред във Варна. Събитието бе придружено, спомняте си, и с workshop, в който представители на дружествата на САБ във Варна, София и Добрич изнесоха конкретни данни за състоянието на архитектурни паметници и изразиха опасенията си, както от недостатъчната координация между институциите, така и от изоставащото от строителната практика законодателство.

През септември сборна експозиция от варненската и софийската изложба под наслов “Паметта на града” бе подредена в двора на Етнографския музей в Созопол като част от Фестивала на изкуствата “Аполония”. Последваха изложби с подобен характер в Бургас и Пловдив.


◊ ЕТО ЗАЩО

Ето защо, уважаеми колеги, журналисти, фотографи, художници, дизайнери и всички, които имат отношение към изчезващите хубави къщи

Да съхраним енергията на началото и да продължим с “Изчезващите къщи / Хубавите къщи” II

фотография, видео, рисунка, графика, акварел, живопис

• Изложбата ще бъде открита в Международния ден на музеите 18 май от 18.00 ч. в Дома на архитекта – Варна, ул. "Мусала" 10.
• Пресконференцията за изложбата е на същото място, в същия ден от 11.00 ч.


◊ РЕГЛАМЕНТ

Регламентът предполага:
• Всяка творба да включва заглавие, името на автора и конкретния адрес на обектите с анотация. Ако историята на къщата е свързана с Вашата лична история, това ще направи творбата Ви още по-вълнуваща. Разкажете я в няколко изречения.
• Фотографиите да бъдат представени в едно или две табла с размер 100/70 – дигитален принт, колаж от две, три или четири фотографии с един или различни обекти по Ваш избор.
• През тази година в изложбата включваме и видеотворби, които проследяват историята на разрушаването или реставрацията и съхраняването на дадена сграда, която представлява архитектурен паметник от местно или национално значение. Колегите от телевизионните електронни медии могат да представят филми от архива си или, разбира се, да заснемат нови с времетраене от 7 до 10 минути.

Студентите по архитектура от ВСУ “Черноризец Храбър” вече работят по интересн проект с концептуални решения за интеграцията на паметници на архитектурното наследство в съвременния визуален контекст на Варна.

Очакваме Вашите произведения до 14 май 2008 г. и разчитаме на активното Ви партньорство.

Арх. Станчо Веков 0888 82 82 96
Виолета Тончева 0888 353 352
Вихра Бобчева 0896 83 88 18

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
01.04.2008 г. 22:01
Посетено:
1033
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5575-izchezvashtite-kashti-hubavite-kashti-ii