Изложби

Енергия и диалог в Галерия Ракурси

Свят, неизкушен от сюжета

Енергия и диалог в Галерия Ракурси


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Ракурси представя
от 4 до 20 април 2008 г.

Изложбата на Деля Чаушева "Енергия и диалог"

Откриване на 4 април, от 18.30 ч.
Галерия Ракурси - София, ул. ”Хан Крум” 4а
       

◊ ИЗЛОЖБАТА
       
От 4 до 20 април 2008 г. галерия “Ракурси” представя  изложба на Деля Чаушева – едно от ярките имена в съвременното българско изкуство.

Живописните платна и рисунките, които Деля Чаушева показва в сегашната си изложба, са обединени от заглавието "Енергия и диалог". Две абстрактни понятия, пресъздадени също с абстрактни средства.

Цветовете са енергията, а диалогът е пространството,  към което те неизменно се стремят. За да го нарушат, да го завладеят, да го променят. Да създадат един нов свят от изцяло пластичен порядък. В този свят, който никога не е бил изкушаван от сюжета, абстракцията се свързва с монументалността, а въображаемото с поетичното. Това го прави необикновен и завладяващ.



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Деля Чаушева е едно от ярките имена в съвременното българско изкуство. Тя завършва Краковската художествена академия “Ян Матейко” през 1993 година, специалност „Живопис“ в ателието на Йежи Новошелски и втора специалност „Графика“ при проф. Вейман и проф. Бунш.

След завръщането си в България се включва активно в художествения ни живот. Взема участие в националните изложби „Трафик”, „Рисунка и малка пластика" и „Приятели на морето”, в биеналетата за съвременно българско изкуство в Бургас и на малките форми в  Плевен, в изложбите „Трансформация на пространството”, „Лични митологии”, в Международно триенале на графиката.

Участва в представителни за българското изкуство изложби в Полша, Германия, Словакия, Холандия, Тайван. Има над десет самостоятелни изложби живопис, графика и рисунка в София, Варна, Велико Търново, Краков, Париж.

Носителка е на първа награда от изложбата „Среща на млади краковски художници”, Мишленице, Полша (1994) и на диплом от VІ Международно биенале на графиката и рисунката, Музей за изящни изкуства, Тайпе, Тайван (1993).

Нейни творби са притежание на галерии и частни колекции в България, Полша, Германия, Япония и САЩ. 

Деля Чаушева е единствената българска художничка, поканена от селекционното жури на Международното биенале на изкуствата в Пекин да представи своя работа на този престижен форум, чието поредно издание ще се състои по време на Олимпийските игри през лятото тази година.
Автор:
Галерия Ракурси
Публикация:
01.04.2008 г. 13:16
Посетено:
994
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5571-energiya-i-dialog-v-galeriya-rakursi