Изложби

Изложба на Иван Георгиев–Рембранд в СГХГ

70 години от рождението на художника

Изложба на Иван Георгиев–Рембранд в СГХГ
Автопортрет, 1966 г.


◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия представя
от
4 до 28 април 2008 
           
Иван Георгиев-Рембранд (1938–1994)
Юбилейна ретроспективна изложба


Откриване на 4 април, петък от 18 часа
СГХГ - София 1000, ул. “Ген. Гурко” 1


◊ ИЗЛОЖБАТА

Иван Георгиев никога не е участвал в изложби и не е продавал картините си. След като представя свои работи за изложба (вероятно ОХИ '66) и те биват отхвърлени, се зарича никога да не предлага свои картини на милостта на жури. Избира творческата нелегалност и изстраданата в непрекъснат недоимък свобода.

Първоначално рисува портрети, пейзажи и натюрморти. В края на 70-те години започва да се отдалечава от света на видимото. Абстрактната живопис на Иван Георгиев е явление за българското изкуство от 70-те и 80-те години. Със своето, все още скрито, съществуване тя запълва зони на изобразяване, които бяхме обявили за пустеещи. Една от тях е абстрактният експресионизъм.

Непрекъснато променяща се, живописта на Иван Георгиев е лесно разпознаваема, със силата на своята енергия, независимо от стиловете, независимо от диапазона на чувствата, които варират от радостно опиянение до мрачен сарказъм. Искряща или блещукаща, претоварена с експлозивна сила, неговата живопис онагледява представата за битието, като непрекъснато съотнасяне между светлоносието и тъмата.

Юбилейната ретроспективна изложбата, посветена на 70-годишнината от рождението на Иван Георгиев, представя за пръв път пред публиката близо 200 творби. Подбрани от над 600 картини на художника, предимно собственост на частни колекционери, произведенията показват неговото творческо развитие - от академичните етюди до абстрактните работи, рисувани през последната година от живота му.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Иван Христов Георгиев се ражда в София на 11 септември 1938 г. Завършва през 1958 г. Художествената гимназия в София. Постъпва в Националната художествена академия, специалност Живопис, в класа на проф. Панайот Панайотов през 1961 г. През 1963 г. получава наградата на Централния съвет на Профсъюзите за плаката „Никога”, а в 1965 награда за живописен етюд от студентска изложба - конкурс в Художествената академия. Завършва Художествената академия през 1966 г. На 30 юли 1994 г. умира в София.

За пръв път посмъртно картини на Иван Георгиев участват в изложба през 1995 г., организирана от Максимилиян Киров в галерия Витоша. Тази експозиция
е последвана от още четири:
. декември 1997 - януари 1998 г. в галерия Витоша;
. 2003 г. в галерия Артамонцев в София и в галерия Буларт във Варна;
. през 2005 г. в галерия Арт Ефир, София.

Единствените картини на Иван Георгиев, които са собственост на държавна галерия, са четири платна, дарени на Софийска градска художествена галерия
от сестра му Вяра Георгиева през 2003 г.
Автор:
Петър Димов
Публикация:
31.03.2008 г. 17:03
Етикети:
Посетено:
4228
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5566-izlozhba-na-ivan-georgiev-rembrand-v-sghg