Изложби

Изложба на художника Кирил Недялков на Шипка 6

Художествена игра между живопис, тъкане и... пакетиране

Изложба на художника Кирил Недялков на Шипка 6


◊ СЪБИТИЕТО

"София и Летнишкото съкровище" - изложба на Кирил Недялков 

Откриване на 28 март 2008 от 18.00 часа
в Художествената галерия на ул. “Шипка” 6 - София


◊ ИЗЛОЖБАТА

Художникът Кирил Недялков показва в Художествената галерия на ул. “Шипка” 6 една изненадваща и провокативна изложба, в която откриваме пристрастията му към живопис, тъкане и... пакетиране.

В нея са събрани 160 живописни творби, в които или пространството е “пакетирано” или една творба е втъкана в друга по дигитален път, измислен от художника. Той иска да провокира зрителя с различно творческо виждане и нетрадиционно мислене.

Човек веднага си задава въпроса - защо това е така и как се е родила идеята за всяка творба. Докато Христо Явашев пакетира буквално пространството, Кирил Недялков го пакетира условно в самата картина чрез абстрактно преминаващи във всички посоки ленти, които кръстосват и въображението на зрителя. Той затваря природата в едно “пакетирано” пространство, което да бъде като подарък за човека, на когото тя липсва.

За художника темата София и Летнишкото съкровище е една лична връзка. Преди две години по покана на кмета рисува и прави изложба в град Летница, а творбите му имат много ярки и сочни цветове, жизнерадостно излъчване. Той продължава дълго да носи в себе си тайнството на Летнишкото съкровище и мисълта как то може да се “втъче” в живописния пейзаж.

Новата му изложба е продължение на темата, като се обогатява с пейзажи, църкви и икони от София, също “втъкани” в живописта. При работата си по “втъкаването” на една творба в друга, художникът избира различни смислови детайли, върху които да акцентира или пък да скрие. Дали ще доминира иконата или пейзажът е въпрос на художествено решение. Различното втъкаване дава много варианти в избора на художника.

Тази негова нагласа идва от текстила, от това, което е научил от творец като проф. Марин Върбанов.

Ако Кирил Недялков не прави “живописни тъкани”, то е защото много творци, включително и Пикасо, са били изкушени от това. Практически всичко, сътворено в живописта и графиката, може да бъде и изтъкано. Затова тръгва по обратния път – от позицията на текстилец да направи нещо модерно, различно и с качествата на оригинална живопис.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Кирил Недялков  е роден 23.05.1940 г. с. Градище, Севлиевско. През 1975 г. завършва специалност текстил в Националната художествена академия, София, в класа на проф. Марин Върбанов. Член на СБХ от 1982 г.

Участва в  множество национални изложби на приложното изкуство.

Самостоятелни изложби:

. 1981 – София СБХ “Шипка” 6 – стенни килими, живопис, графика
. 1982 – Варна – стенни килими и акварели
. 1983 – Ботевград – рисунки и графики
. 1990 - София, СБХ, “Шипка
6 – текстилни структури, графика и живопис
. 1993 – Вашингтон – Обща изложба на дружество “Уникат” – стенни килими
. 1994 - Ню Йорк – обща изложба на дружество “Уникат” – стенни килими 
. 2000-2002 – Участие в международна пътуваща изложба “Проект Казаков”


. За контакти: Галина Рулева 0888/ 10 70 16 galinaruleva@abv.bg
Автор:
Галина Рулева
Публикация:
27.03.2008 г. 23:13
Етикети:
Посетено:
1114
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5536-izlozhba-na-hudozhnika-kiril-nedyalkov-na-shipka-6