Изложби

Изложба на Вълко Гайдаров в Стара Загора

Пейзажи, акварел

Изложба на Вълко Гайдаров в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

На 26 март 2008 (сряда) от 18.00 ч.
в Художествена галерия - Стара Загора се открива

изложба на именития български художник Вълко Гайдаров
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Вълко Димитров Гайдаров е роден в Девин на 27 януари 1937 г. Учи в Художествената академия в София в класа на проф. Ненко Балкански. Завършва през 1964 г. През същата година става директор на току-що основаната Художествена галерия - Смолян. От 1971 г. Вълко Гайдаров е член на Съюза на българските художници.

Негови творби са притежание на НХГ - София, ХГ - Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Кюстендил, Смолян и др., както и на частни колекции в Англия, Холандия, Кипър, САЩ, Япония, Германия и др.

Участва в много национални и регионални изложби в България и представителни изложби на българското изкуство в Чехословакия (1974), Полша (1975), Германия (1985), Англия (1990), Гърция (1990), VI Международен панаир на изкуството – Лондон (1991), Изложба на съвременна българска живопис, Испания (1992), 50 български художници, Токио (1993).


◊ КРИТИКАТА ЗА ХУДОЖНИКА

"... Вълко Гайдаров владее техниката на акварела, знае възможностите му и ги използва с лекотата на майстор, за когото те са средство за отдаване на онази страст, в която от хаоса се ражда хармония. Неговите творби не са документални спомени за срещи с красивата природа, а търсене на магията, с която тя го е привлякла. Те са живописна римика на чувствата, на музиката и поезията, на онова, което поглъщаш със сетивата си, а любовта го е превърнала в ефир. Да намериш видимия образ на невидимото, да уловиш трептенето на въздуха, топлината на слънцето, влагата; да откриеш в прилива на багрите онова, за което сърцето ти е трепнало и е поискало да го задържиш завинаги.

Акварелите на Вълко Гайдаров са прекрасна илюстрация на дефиницията на Бодлер: "Пезажът - това е въображение." Те разкриват не само една богата душевност, освободена от описанието на чувствата, а и дарованието да се превърне този вътрешен свят в страстна алегория на красотата, която той посвещава на хората."

Д-р Марин Добрев - изкуствовед, директор на Художествена галерия - Стара Загора
Автор:
Уляна Кьосева
Публикация:
24.03.2008 г. 12:12
Посетено:
4439
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5517-izlozhba-na-valko-gaydarov-v-stara-zagora