Изложби

Ден на отворените врати в Художествената гимназия

Изложба и празнична програма

Ден на отворените врати в Художествената гимназия
Силвана Илиева. Пейзаж с къщи


◊ СЪБИТИЕТО

25 март – Ден на отворените врати в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”

От 10.00 часа до 18.00 часа
НУИИ „Илия Петров”
София, бул. „Васил Левски” № 62


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА

„На 25 март, Благовещение, Художествената гимназия в София ще отвори широко врати за всички, които се интересуват какво се случва в първото професионално училище за художници в България.

В него се обучават 230 ученици от VIII  до XII клас в следните специалности: Живопис, Графика, Скулптура и най-новата – Илюстрация и оформление на печатно произведение.

Ученици и учители ще бъдат в гимназията и ще посрещат своите гости: бъдещи ученици, талантливи деца със своите родители, журналисти, специалисти и любознателни граждани.

Гостите ще могат да видят и научат какви специални предмети се изучават по учебен план; кои са педагозите и как обучават младите художници; кои са учениците и какво са научили; какво и как рисуват; какви са техните разностранни постижения; какви са приемните изпити и критериите на оценяване при кандидатстване в училището; каква е реализацията на възпитаниците... Гостите ще получат отговор на всички възможни въпроси, свързани с образователната, възпитателната и културна дейност на училището.

Цялата пететажна сграда ще се превърне в голяма изложбена зала с творби на най-младите художници. Във всяко ателие ще се работи различна учебна задача. Ще има ателиета по живопис, рисуване, скулптура, графика, илюстрация, компютърна гарфика, вечерен акт, колаж...
Всеки гост ще има възможност да рисува заедно с възпитаниците на училището. А всеки кандидат-ученик ще получи безплатна консултация от преподавателите по специалните предмети.


◊ ОЩЕ ОТ ПРОГРАМАТА

. От 17.00 часа в училищната галерия „Дебют” ще се открие ученическата  изложба „Пейзажи от България” – София - Брюксел, с коктейл за партньорите, спонсорите и приятелите на училището.

. Денят на отворените врати ще приключи в 18.00 часа, когато актовата зала ще се превърне в „Пиано-бар”, а ученици и учители ще демонстрират и други свои дарби – музикални и поетични.

. От 19.00 купонът ще продължи с Пролетен карнавал с маски за възпитаниците на училището – за настоящите и за отдавна завършилите.


• Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Банка Пиреос.
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
20.03.2008 г. 15:28
Посетено:
990
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5499-den-na-otvorenite-vrati-v-hudozhestvenata-gimnaziya