Изложби

Патрисия ван Оордт в GreenCat Gallery

Първата изложба от проекта "Double Dutch"

◊ СЪБИТИЕТО

GreenCat Gallery представя

от 24 март до 14 април 2008

Изложба "Патрисия ван Оордт"

Откриване на 24 март, понеделник, от 18.30 часа
в изложбената зала на GreenCat Gallery
на ул. Върбица 6, София


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Първата изложба от "диптиха" експозиции, наречен "Double Dutch", се открива на 24 март 2008 г. в GreenCat Gallery.

Това е една двойна експозиция, която представя културните и художествени паралели, контрасти и противоречия между две нации с противоположни традиции, каквито са холандската и българската, но същевременно – повлияни една от друга, както и двама творци, които намират своя израз в двата различни "свята" и култури.

Автор на първата от двете експозиции е холандската художничка Патрисия ван Оордт, която понастоящем живее в България. Нейните корени са заложени в богатата холандска школа, датираща още от XVII век, но и която, по време на престоя си в България, бива запленена от българските традиции и фолклор.

Творбите й - основно маслена живопис и рисунки, издават нейните неопровержими качества и умения на майстор на изкусния рисунък, както и изключително проницателното й око при пресъздаването на детайли и елементи от българската идентичност и фолклор.

Основните елементи в творбите й намират своя източник на вдъхновение в традиционните български тъкани и костюми, както и в техния колорит и декоративни аспекти, някои от които датират още от времето на траките.

Патрисия ван Оордт умишлено не просто рисува “български облекла и носии”. Нейният интерес е не толкова към обрисуването на фолклора, колкото към това да открие и подбере най-фините и изящни елементи от българските традиции, да отправи поглед отблизо към съществената и най-основната част от тях и да изведе и представи на преден план сложността на "забърканите" български елементи и чистата изтънченост на техните цветове. A в същото време зрителят долавя и нейните дълбоки връзки и влияния от холандските майстори като Пийт Мондриан...

Патрисия ван Оордт съчетава две култури и две традиции в едно цяло и разкрива колко е влюбена в българския фолклор, и същевременно – принадлежаща към своите собствени корени. Това смесване води до един ‘не чак толкова традиционен’ поглед към традициите, както и до рядко съчетаване на култури.

Курт Хаубрехтс

Автор:
GreenCat Gallery
Публикация:
20.03.2008 г. 12:48
Етикети:
Посетено:
675
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5495-patrisiya-van-oordt-v-greencat-gallery