Изложби

Изложба живопис в Дом на архитекта - Варна

Тридесет и четири живописни платна от колекцията на Художествена галерия, гр. Шабла

Изложба живопис в Дом на архитекта - Варна
Цветан Кръстев. "Сътворение"


◊ СЪБИТИЕТО

Художествена галерия, гр. Шабла представя
от 20 март до 3 април 2008

Изложба "Живопис" от пленер "Арт пътеки 2006-2007" - вила "Артеа", с. Крапец

Откриване на 20 март (четвъртък) 2008 от 18 ч.,
Дом на архитекта - Варна, ул. “Мусала” №10


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Тридесет и четири живописни платна от колекцията на Художествена галерия, гр. Шабла, създадени от известни български и чуждестранни художници – участници в пленер “Арт пътеки” – Крапец, 2006-07, ще бъдат показани в специална изложба в “Дома на архитекта” във Варна.

Пленерът се финансира от Община Шабла и се провежда традиционно в началото на м. май във вила “Артеа”, с. Крапец, съвместно със собственика й, художника Коста Костов. Базата е разположена само на 200 м от морето и предлага отлични условия в екологично чистия район на селото. По време на пленера се осигурява медийно партньорство и присъствие на журналисти за отразяване на основните етапи от провеждането, на работата на участниците, на техните идеи и произведения.

Регламентът дава възможност на участниците да се запознаят с историческите забележителности и да намерят вдъхновение сред уникалната природна красота на северното ни Черноморие. Художниците прокараха своите “Арт пътеки” в живописни картини, през магичния пейзаж с морето, с езерата на Дуранкулак, Езерешко и Шабла, през неолитните селища и храмове. В картините присъстват изображенията на най-стария морски фар на Шабла, рибарите и лодките, уникалния свят на птици и растения.

След приключване на пленера картините се представят в изложба в ХГ на гр. Шабла и в други пътуващи изложби - в София, ХГ Добрич, Варна.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В изложбата в “Дома на архитекта”, ще се видят  произведения на участниците в пленера през 2006 - проф. Ивайло Мирчев - Председател на СБХ, проф. Димитър Чолаков – Директор на ХГ Търговище, доц. Йордан Парушев, Матей Матеев, художниците Николай Каранфилов (от Добрич), Чавдар Петров, на варненските художници Милко Божков,  Пламен Монев и на домакина на пленера - Коста Костов. 

Те ще бъдат представени заедно с живописните платна от 2007 г. на Йордан Кисьов – Директор на ХГ Силистра, на известните художници от Варна Димитър Трайчев и Мария Зафиркова, или т.нар. група “Зафтра”, доц. Валери Чакалов, Цветан Кръстев, на Мариана Калъчева от Пловдив, на Георги Демирев от Добрич и на художника от Палма де Майорка Узадел Хартмут.

. Куратор на проекта е Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед в ХГ Добрич и Председател на Представителството на СБХ във Варна.

Изложбата на ХГ Шабла от пленера “Арт Пътеки”, с. Крапец, 2006-07 представя високо художествените картини и авторите им, участващи в тоя нов и придобиващ престиж международен артистичен форум на съвременното изкуство у нас.


Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
18.03.2008 г. 13:33
Посетено:
1292
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5480-izlozhba-zhivopis-v-dom-na-arhitekta-varna