Изложби

Изложба "Прилики / Различия" в галерия "Васка Емануилова"

Скулптурни портрети и малки пластики на Мара Георгиева (1905–1988)

Изложба "Прилики / Различия" в галерия "Васка Емануилова"
Мара Георгиева. Маска на В., 1962 г.


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова" представя
от 21.03.2008 до 11.05.2008 г.

Прилики / Различия
Мара Георгиева – Васка Емануилова


Откриване на 20.03.2008 г., 18 ч.
галерия „Васка Емануилова”
бул. „Янко Сакъзов” 15


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Прилики / Различия (Мара Георгиева – Васка Емануилова)” е част от музейната програма на галерия „Васка Емануилова”, която представя художници и проекти, свързани с живота и творчеството на известната българска скулпторка и цели събиране на визуален, библиографски и текстови архив за бъдещи изследвания.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА МАРА ГЕОРГИЕВА

Мара Георгиева (1905–1988) е сред тесния кръг от приятели и колеги на Васка Емануилова. Тя завършва Национална художествена академия през 1930 г. в ателието на проф. Марин Василев. Заедно с Васка Емануилова участва в общите женски изложби в началото на 20-ти век и е сред основателите на Дружеството на новите, а по-късно и на независимите художници. През 1953 г. двете реализират общ скулптурен проект за централното тяло на паметника на Червената армия в София.

Творчеството на Мара Георгиева е представяно много рядко след смъртта й през 1988 г. Тази година се навършват двадесет години оттогава, което дава още един повод, то да бъде показано отново. В изложбата могат да се видят преди всичко скулптурни портрети и малки пластики, както и избрани репродукции на изчезнали работи на скулпторката, които дават по-пълна представа за творчеството й.

Поставени редом до постоянната експозиция с произведения на Васка Емануилова, те подканват към въпроси за творческите взаимоотношения между двете авторки, които се основават както на споделени идеи и естетическа близост, така и на разлики в индивидуалния подход на работа.

Автор:
Петър Димов
Публикация:
18.03.2008 г. 12:47
Посетено:
1074
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5478-izlozhba-priliki-razlichiya-v-galeriya-vaska-emanuilova