Изложби

Новата изложба на Надежда Олег Ляхова

4 нови видеотворби

Новата изложба на Надежда Олег Ляхова
"Умерен оптимизъм"


◊ СЪБИТИЕТО

Умерен оптимизъм - изложба на
Надежда Олег Ляхова

София, ул. „6-ти Септември”, № 9
(близо до ул. „Аксаков”)

21-28 март 2008, от 14.00 до 19.00 часа,
откриване 21 март, петък, 14.00-19.00
   
. Куратор: Мария Василева


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Четирите филма носят всичко, което характеризира образа на художничката – поетична деликатност, изненада, съчетаване на илюзия и конкретност.

В „Самоконтрол” (2007, 1’13’’) Надежда О. Ляхова разсъждава върху призраците, които ни преследват и способността ни да преодолеем това обсебващо чувство. Натрапчивият неясен обект, който драматично заема целия екран, се оказва само лепенка на прозореца на ежедневието, лесно отстранима с едно движение на волята.

„От друг ъгъл” (2008, 4’15’’) е разказ за семейството и домашните страсти – бурните вълни на емоциите преминават във всекидневна рутина или преведено на образен език: „изтичат в канала”.

„Умерен оптимизъм” (2007, 4’30’’) е метафора на живота с неговата свобода или илюзия за свобода, с неговите полети или стоене на едно място. На пръв поглед волното реене на птиците в необятния простор се оказва регулирано от незнайна сила.

„Средна продължителност” (2006, 4’20’’) представя „графика” на човешкия живот. Лодкарят бавно преминава по диагонала на екрана и се загубва в небитието като дори следата от него изчезва изненадващо бързо.


◊ ЗА АВТОРКАТА

Две години след последната си самостоятелна изложба Надежда Олег Ляхова (р. 1960) представя 4 нови видеотворби, създадени в периода 2006-2008 г.

Художничката е известна със способността да „улавя” и пресъздава най-деликатните и често невидими състояния на предметите, хората и човешките взаимоотношения. Умението да забележи онова, което другите не виждат, да „извади” нюансите и от най-делничната ситуация или от най-обикновената случка, я превръщат в един от най-чувствителните съвременни автори.

Не случайно изборът на материала, с който работи, е много разнообразен и се определя от конкретния проект. През годините Надежда О. Ляхова използва хартия, ламарина, пирони, лъжици, сапун, пясък, лед, сладолед, захарен памук. Особената й страст към материала, който се променя в течение на времето, също е предпоставена от наблюдението на онези нетрайни житейски моменти, които обаче в крайна сметка създават многообразието и определят специфичното „трептене” вътре в нас и около нас.

През последните няколко години Надежда О. Ляхова неизменно използва фотоапарата и камерата в постоянния си опит да фиксира онова, което убягва на ръката на художника. Затова и тази видеоизложба се появява като естествен етап в творческото й развитие.

Изборът на мястото на изложбата не е случаен. В миналото проектирано и съществувало като галерия на българската скулпторка Васка Емануилова, след това превърнато в заведение, това пространство има история от специфични взаимовръзки между изкуство и бит, възвишено и земно, духовно и телесно. На фона на това изложбата на Надежда О. Ляхова намира своята идеална проекция.


• Със съдействието на МОТТО
(Cool drinks, delicious food, fancy music!)
ул. „Аксаков” 18

• Благодарности към:
СГХГ, НМБИИ, галерия Арт-алея, ИСИ-София


Автор:
СГХГ
Публикация:
17.03.2008 г. 13:43
Посетено:
1244
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5473-novata-izlozhba-na-nadezhda-oleg-lyahova