Изложби

Русенци се запознават с творчеството на Руси Ганчев

Забравеният художник предизвиква интерес с пейзажите си

◊ СЪБИТИЕТО

Ретроспективна изложба на художника Руси Ганчев
се откри на 16 март 2008 в Русенската художествена галерия.
Експозицията ще продължи до 16 април.
 

Тя е част от програмата на 48-то издание на Фестивала мартенски музикални дни, който се провежда ежегодно в града.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Художникът Руси Ганчев е роден в град Русе на 28 септември 1895 година. Завършил е Художествената академия през 1924 г. в класа по живопис на проф. Цено Тодоров. Той е от авторите, чиито творчески път е отминал почти незабелязан от някогашната критика. Освен че е притежавал неоспоримия талант на пейзажист, Ганчев е  работил като преподавател по онова време в Русе и селата. Той е бил един от първите съоснователи на Русенската галерия.

От края на 40-те години художникът се установява в София и работи до 1960 г. като художник към Етнографския музей. На 30 октомври 1965 г. Руси Ганчев умира в столицата.

Организаторите на изложбата са си поставили за цел да представят за първи път пред съгражданите на Руси Ганчев цикли от дунавския и морския бряг, от Родопите, автопортрети и рисунки с туш и перо.

Художникът определено впечатлява с живописта си. Творбите му притежават богата палитра, овладяна пластична форма и много лиризъм.

Галерия-Антиквариат „София” и частни колекционери са притежатели на повечето му картини.

Експозицията е била представена първо в София през месец декември 2007 г. в Националната художествена галерия като част от проекта „Забравените художници на България”

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
16.03.2008 г. 18:52
Посетено:
684
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5468-rusentsi-se-zapoznavat-s-tvorchestvoto-na-rusi-ganchev