Изложби

Изложбата "ЕвроСапиенс" гостува в Хамбург

Своеобразната комична гледна точка на 20 съвременни български художници на тема "Европейски съюз"

Изложбата "ЕвроСапиенс" гостува в Хамбург
Автор: Пламен Пенев


◊ СЪБИТИЕТО

Музеят "Дом на хумора и сатирата" в Габрово е поканен да гостува в град Хамбург, Германия, на ІІІ-то Биенале на българския хумор.


Организатор и домакин на събитието е създаденият преди няколко години Клуб на българските жени и българските семейства с председател д-р Емилия Иванова-Юкер.

През 2007 година членове на Клуба се включиха по интернет в последната Национална среща-наддумване “Благолаж” и се представиха впечатляващо по темата на конкурса “Дом – семейство - род – Родина”.

И ето че за празника на българския хумор Клубът пожела Веселата къща от Габрово да им гостува. Така ще се отбележи и 36-ят рожден ден на музея.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Колекцията, която ще бъде открита на 6 април 2008 г., е озаглавена “ЕвроСапиенс”
: карикатурите са своеобразната комична гледна точка на 20 съвременни български художници на тема “Европейски съюз”, както е закодирано и в названието й.

Включените 30 карикатури са на едни от най-изявените майстори на сатиричната рисунка в България (Доньо Донев, Чавдар Николов, Анатолий Станкулов, Иван Кутузов, родения в Габрово Христо Комарницки, както и живеещия в Габрово Георги Каралиев, и други). Те са участници в Националния конкурс на Музея “Дом на хумора и сатирата” на тема “Европа мечтае за България” и техните работи са част от едноименната изложба, гостувала в редица страни от Европа.

Тогава, през 1998 година, ръководителят на Делегацията на Европейската комисия в България г-н Жак Вюненбюрже определи колекцията като “извадка от образци на остроумието на един народ, който е бил и продължава да бъде част от Европа... Понякога политиката и икономиката на единното европейско семейство изглеждат твърде сложни. Но когато гледаме дървото, никога не трябва да изпускаме от поглед гората; нека тези карикатури покажат, че гората е там, мощна и пълна с очакване, а от нея към континента се носи свеж полъх.”

Днес България вече е част от голямото европейско семейство. Но карикатурите в изложбата “ЕвроСапиенс” продължават да ни звучат актуално, сякаш са били създадени току-що. Явно Европа е път, състояние на духа, усещане.

В обръщението си към гостите на изложбата в Хамбург музейната колегия от Дома на хумора и сатирата пожелава: “Нека бъдем заедно в тази зала – усмихнати и вдъхновени за плодотворния културен диалог между нашите страни и култури.”

Автор:
Дом на хумора и сатирата - Габрово
Публикация:
14.03.2008 г. 12:19
Посетено:
1261
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5461-izlozhbata-evrosapiens-gostuva-v-hamburg