Изложби

Музеят "Дом на хумора и сатирата" гостува в Боженци

Само за деца ли?

Музеят "Дом на хумора и сатирата" гостува в Боженци


◊ СЪБИТИЕТО

Всяка година в навечерието на първа пролет Музеят “Дом на хумора и сатирата” гостува по добра традиция в АИР “Боженци”.

На 19 март 2008 в селото на Божана ще запъстреят творбите на малки художници от Бургас -
колекцията на Детската школа по батик с ръководител Златка Бобева.


◊ НАЧАЛОТО И ДНЕС

Преди три десетилетия, когато за първи път колекцията на Детската школа по батик с ръководител Златка Бобева е показана в Дома на хумора, авторите са по на 10-12-13 години, а днес – все хора с професии и място в обществото. Сред тях има инженери, икономисти, преподаватели, художници, психолози, политолози...

Не знаем дали изкуството за рисуване върху коприна или памук с разтопен восък и бои не е останало в спомените им като красива рисунка от детството, но знаем колко много успехи има през всичките години школата на г-жа Бобева. Ще споменем само участията в национални и международни фестивали и изложения, дарителската дейност, плод на която е и колекцията в Дома на хумора и сатирата, самостоятелните изложби в България, Чехословакия, Русия, Зимбабве, Македония, Австрия, Япония, Словения, Гърция, Турция.

Техниката батик е много древна, според някои – на повече от две хиляди години и води началото си вероятно от индонезийските острови. Днес с батик се занимават по цял свят и създадените чрез тази техника изделия са истински произведения на изкуството. А специалистите от Дома на хумора и сатирата са убедени, че батик съвсем не е детско забавление – за усвояването му е необходимо не само сърцат преподавател, но и много последователност и упорит труд. Както за овладяването на всяко изкуство.

Автор:
Дом на хумора и сатирата - Габрово
Публикация:
14.03.2008 г. 12:03
Посетено:
1095
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5460-muzeyat-dom-na-humora-i-satirata-gostuva-v-bozhentsi