Изложби

Изложба в Градската галерия - Варна

80 години от рождението на Йордан Денев (1928-2006)

◊ СЪБИТИЕТО

Градската художествена галерия - Варна
представя
от 13 март до 13 април 2008

Изложба "Живопис" –
80 години от рождението на Йордан Денев (1928-2006)

Откриване: 13 март (четвъртък) 2008 от 18.00 ч.
ул. “Любен Каравелов” № 1


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата, посветена на 80-годишнината от рождението на художника, включва картини от галерия “Йордан Денев” във Вълчи дол, от фонда на Градската художествена галерия във Варна и частно притежание.

В експозицията могат да се проследят основните периоди и тематични линии от творчеството на Йордан Денев за периода 1970-2004 г., когато авторът живее и работи във Варна. Изкуството му като стил е реалистично и е развито в различни жанрове на фигуралната композиция – исторически, социален и портрет, натюрморт и композиция с асоциативно-метафоричен подтекст. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Йордан Денев е завършил с отличие специалност монументална живопис в НХА “Николай Павлович” – София, при известния проф. Георги Богданов, специализира за кратко в Германия през 1958.

Участва в престижни национални и регионални изложби на групите на художниците в Ловеч, Варна, Девня. През 1964 е първата му самостоятелна изложба в Ловеч, следват общо 14 изложби в родния му град Вълчи дол, Варна, Белослав, Суворово, Девня, Риека, Хърватска и Хелзинки, Финландия.

През 1978 с дарени от художника картини, плод на 50-годишния път в живописта, е открита галерия на негово име във Вълчи дол.

За принос във визуалната ни култура през 1972 и 1985 г. Йордан Денев е удостоен с орден “Кирил и Методий”. Негови произведения са притежание на държавни и обществени галерии в София, Пловдив, Варна, Ловеч, Пазарджик, Девня, Провадия, Габрово, Тервел, Перник, Белослав, Сливен и др. и на различни колекции в Одеса, Москва, Хамбург, Хелзинки, Риека, Рощок, Гданск, Атина и др.

След 1965 до 1994 е създал над 15 различни монументални произведения в обществени институции и учреждения в България.

След 1968 г. Денев се установява във Варна и търси нови измерения в живописта. Открива ги в нови сюжетни линии на голямата тема море. Една от тях е изобразяването на подводния свят. Паралелно с фигуралните си композиции и портрети, създава монументални платна с исторически подтекст, цикъл “Панагюрското златно съкровище”, “Българка”, “Пред огледалото”.

През 80-те г. в цикъла “Корабни гробища” Денев постави в изкуството си силен екологичен акцент. В последния период на творчество с цикъла “Инсекси” той отново се обръща към фантазното, поетично интерпретиране на натурата в живописта. Насочени към интимния, вътрешния свят на човека, живописните картини на Йордан Денев носят значимо съдържание и въздействие.

Автор:
Пламена Рачева - изкуствовед
Публикация:
12.03.2008 г. 12:26
Посетено:
1167
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5450-izlozhba-v-gradskata-galeriya-varna