Изложби

Изложба "Киноцентърът представя" в Кюстендил

Уникални костюми, реквизит и оръжия от любими български филми

◊ СЪБИТИЕТО

От 11 март до 2 април 2008 година
в Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора" в град Кюстендил

може да посетите
Изложбата "Киноцентърът представя"

На нея ще видите
повече от 500 експоната - уникални костюми, реквизит и оръжия от любими български филми. Автентични облекла и вещи от началото на XX век, костюми, мебели и оръжия, специално изработени за историческите филми „Калоян", „Борис I", „Хан Аспарух", „Златният век", „Време разделно", „Денят на владетелите" и др. Заедно с работните фотоси, запечатали моменти от създаването на едни от най-добрите български филми, изложбата надниква зад кулисите на „магията, наречена кино".


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Експозицията е собственост на Националния исторически музей и е част от дарението, което още в началото на 2006 г. „Бояна Филм" направи на музея с пожеланието да се създаде „Музей на българското кино".

Идеята за изложбата възникна на 1 ноември 2006 г. - Деня на Народните будители, когато по покана на община Варна във Фестивалния комплекс беше реализирана изложба и спектакъл, посветени на българските исторически филми. Интересът на варненската публика и последвалите още на 2 ноември покани за гостуване на експонатите в Севлиево и Плевен родиха идеята за тази пътуваща изложба.

На 01.11.2007 се навърши една година от началото на проекта "Киноцентърът представя". За това време тази прекрасна експозиция достигна до някои от най-големите областни градове и бе посетена от повече от 30 000 души. "Киноцентърът представя" започна да радва първо гражданите и гостите на град Севлиево след което продължи към Плевен, Русе, Велико Търново, Велики Преслав и Шумен, Созопол, Бургас, Пловдив, Сливен и Банско. По време на престоя й в Етнографския музей в Пловдив изложбата печели наградата "Полет над Пловдив" за най-добра експозиция. През 2008 г. изложбата ще гостува в община Струмяни.

Поколения български художници и сценографи са създали с таланта и труда си прекрасни образци на костюми, мебели, реквизит и оръжие, взели участие в десетки български филми, които и днес ни карат да се гордеем, че сме българи. Идеята на организаторите е тази изложба заедно с панорама на български филми да бъде представена и в някои от европейските столици, а също така да гостува в страни с големи български общности - Македония, Сърбия, Украйна, Испания, а защо не и в САЩ, Канада и Австралия.

В бъдеще експонатите, заедно с много други ценни вещи, филми и документи, пазещи се в Националния исторически музей, Българска национална филмотека, Националния филмов център и др., следва да поставят началото на „Музея на българското кино" в София.


◊ ОРГАНИЗАТОРИ

Организатори на изложбата в град Кюстендил са:
. Община Кюстендил,
. Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора",
. Регионален исторически музей и
. Киноцентър София ЕООД.

Автор:
Благой Ранов
Публикация:
11.03.2008 г. 19:23
Посетено:
941
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5448-izlozhba-kinotsentarat-predstavya-v-kyustendil