Изложби

Ивайло Петров. Живопис, рисунки и малка пластика в СГХГ

По случай 85 години от рождението на писателя

Ивайло Петров. Живопис, рисунки и малка пластика в СГХГ


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия
представя от
12 март до 30 март 2008 г.

Преди и след
Изложба на Ивайло Петров

по случай 85 години от рождението му

Откриване: 12 март, сряда, от 18.00 часа

• На откриването ще бъде представена и книга с автобиографични текстове на писателя и спомени за него.
• Ще бъде връчена и новоучредената литературна награда на негово име.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата е част от честването на 85-годишния юбилей от рождението на Ивайло Петров и представя известния наш писател в една нова светлина. Познат на широка читателска аудитория със своето литературно творчество, признат за един от най-големите съвременни български белетристи, Ивайло Петров е заедно с това и надарен художник.

Живописта, макар и останала в сянката на литературната му известност, съпътства през годините развитието на неговата многостранна личност и дава израз на ярката, спонтанна природа на неговия талант. Овладяната рисунка, тънкият усет за типичното, звучният колорит, добродушният шарж превръщат картините му в жизнерадостно откровение, в изповед, произнесена с топлина и духовност.
   
Изложбата в СГХГ включва над 60 произведения на Ивайло Петров – живопис, рисунки и малка пластика. Творбите са притежание на частни колекции и голяма част от тях не са показвани пред публика.
   
При откриването на изложбата ще бъде представена книгата „Преди и след” на издателство „Литературен форум”, която включва автобиографични текстове на Ивайло Петров и спомени за него.
   
Ще бъде връчена за първи път новоучредената награда за литература на името на Ивайло Петров.
   

◊ АВТОРЪТ
   
Продан Петров Кючуков е истинското име на писателя, роден на 19.01.1923 г. в с. Гюкчедьолюк (с. Бдинци), Варненско. Завършва гимназия в Добрич. Участва в Отечествената война. След 1947 г. изучава няколко семестъра право в Софийския университет. Учи две години в Художествената академия при Александър Бешков. Работил е в Радио "София", издателство "Български писател", списание "Пламък", вестник "Литературен фронт". Първият му сборник с разкази е "Кръщение" (1953). През 1961 г. излиза романът му "Мъртво вълнение". Други негови произведения са "Хайка за вълци", "Объркани записки", "Преди да се родя и след това". Творбите му са преведени на белоруски, китайски, монголски, немски, руски, японски, румънски, френски, полски, словенски.

Лауреат е на Голямата награда за цялостен принос в българската книжовна култура "Хр. Г. Данов" за 2002 г., на наградата "Златен век" за принос в българската култура, на Голямата награда на СУ "Св. Климент Охридски" за литература и други.

Умира през 2005 г.
Автор: СГХГ
10.03.2008 г. 15:27
Посетено: 2612
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5443-ivaylo-petrov-zhivopis-risunki-i-malka-plastika-v-sghg