Изложби

Изложба голо мъжко тяло в галерия Арт муза

Погледът на жените

Изложба голо мъжко тяло в галерия Арт муза
Автор: Младенка Ланджева


◊ СЪБИТИЕТО

От 4 до 19 март 2008 г.

Ателие–галерия "Арт Муза" представя
изложбата "Жени рисуват голо мъжко тяло"

Откриване на 04.03.2008 от 18 ч.
с музикални изпълнения на пиaно: Доц. Анна Тошкова, Ивон и Васил Кючукови


◊ ТЕМАТА

Новата изложба на столичната галерия „Арт Муза” е посветена на 8 март и е провокация на традиционната представа за темата „Голо тяло” в изкуството преимуществено в неговия женски вариант, изпълняван главно от мъже художници.

Кураторът на изложбата Николинка Климукова преобръща гледната точка – обект на съзерцание е силният пол, а за участие са поканени само жени. Идеята са прегърнали 8 авторки от средното и младото поколение.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Милкана Конов – живее и твори от 8 години в Германия и изпраща специално създадените за изложбата 4 колажа с романтичен поглед към отношенията между мъжа и жената.

Младенка Ланджева, Марияна Кънева и Анна Росинова показват за пръв път етюдните и рисунъчните си търсения към голото мъжко тяло, като особен интерес представлява творбата на Анна Росинова, вдъхновена от нейния учител Андрей Даниел.

Мария Пижова от години има афинитет към темата за силния пол и „Раят” с Адам и Ева и го интерпретира в дърворезбени пластики.

Вера Балбжиева търси баланса между философското и плътското начало в живота.

Ивон Кючукова гледа на голото тяло с очите на детето на ХІ век, готово да реагира и коментира образно всяко предизвикателство.

Никол Клим със средствата на фотографията репликира прочутата „Гола” и „облечена маха” на Фр. Гоя със своите „Голият” и „Облеченият мъж” от позициите на нашата съвременност и равнопоставеността между половете.


◊ ИДЕЯТА

Човешкото тяло е съвършено, създадено по Божие подобие. Голотата е естественото състояние на човека преди грехопадението. Голо или облечено, мъжко или женско, то е вдъхновявало през вековете творците. Не е въпросът в голотата, а в отношението към нея!

И на една ябълка можем да погледнем консуматорски или да я издигнем на пиедестала на обект на художествено претворяване, вдъхновение, дори извор на философски разсъждения.


Автор:
Николинка Климукова
Публикация:
02.03.2008 г. 17:56
Посетено:
3179
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5393-izlozhba-golo-mazhko-tyalo-v-galeriya-art-muza