Изложби

Съвместна изложба на художници от Молдова и България

Мариета Савчева и Петър Великсар в Галерията на Софийския университет

◊ СЪБИТИЕТО

В Художествената галерия "Софийски университет" бе открита съвместна изложба "Живопис" на художниците д-р Мариета Савчева от София и Петър Великсар от Тараклия, Молдова.

Експозицията е част от инициативите, свързани с отбелязване 120-годишнината на Софийския университет и 10 години от създаването на галерия "Софийски университет".


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

М. Савчева и П. Великсар са докторанти на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Тя е защитила докторската си дисертация в Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към СУ „Св. Климент Охридски”, а от 2001 г. е доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства. Работи като главен асистент в този департамент. Докторант в същия ДИИУ е и П. Великсар, който следва методика на обучението по изкуствата. Любовта към природата, изкуството и живописта обединява двамата автори. Бих добавил – и творческият им натюрел.

По юбилейния повод на изложбата галеристката г-жа Лидия Влахова споделя: „Галерия „Софийски университет” е създадена преди едно десетилетие по решение на Академичния съвет на университета. Тя е наша собствена институция, която има свои художествени ценности. Гордея се, че тук, в тази камерна зала, бяха представени творбите на известните български художници, като акад. Светлин Русев, Румен Скорчев, Георги Чапкънов-Чапа, Христо Стефанов и други.

За тези 10 години направихме около 200 изложби, които обогатиха художествения свят на София и страната”. В галерията са правили дебютни изложби млади автори от Националната художествена академия и Художествената гимназия, от вузовете с художествен профил в Шумен и Благоевград. Ето и сега е подредена една съвместна изложба на Петър Великсар от Молдова и на Мариета Савчева, с които са установени добри творчески контакти. И двамата са поканени за участие във втория творчески пленер „Черноморец”, който е през есента на тази година.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Петър Великсар е роден в гр. Тараклия, Молдова. В родния си град завършва средно образование, а се дипломира като художник в Одеса, Украйна. Дълги години е директор на Школата по изкуствата за деца в Тараклия, като едновременно учи талантливите деца на рисуване. В Тараклийския държавен университет преподава методика на обучението по изобразително изкуство.

Приятелите на Петър казват, че талантът му да рисува, да вижда света като художник, му е даден от Бога. Той е влюбен в природата и най-често тя присъства в неговото творчество. Със статива, боите и четката е пропътувал стотици километри из хълмисто-равнинните Молдова и Украйна, планинската България и екзотичната Турция. От всяко свое пътуване той е добавял в своето творчество по няколко картини-пейзажи.

Художникът интерпретира по свой начин и Варненския катедрален храм в неговата естествена среда, и типичното в търновската къща, залепена на скалата като птиче гнездо, и суровата и екзотична природа на Крим, и кафяво-зеления пейзаж от родната му Молдова, нарисувани с много любов. Една от темите му е претворяване на забележителните места в страните, които е посетил. Впечатляват картините „Катедралата в гр. Варна”, „Къщите във Велико Търново”, „В околностите на София”.

П. Великсар, като художник с нестандартно мислене, има картини и със сюреалистичен натюрел, като тези негови работи се вписват сполучливо в богатото му и разнообразно творчество.

Преди 10 години той открива в Тараклия първата си самостоятелна изложба от картини, рисувани с гваш в България и Турция. Тогава, през 1998 година, се заговаря за него и таланта му. Неговите приятели и членове на литературно-художествения клуб „Вдъхновение”, на който аз бях председател, му честитихме първата му творческа изява и пожелахме нови картини и изложби.

За изминалите 10 години П. Великсар успя да представи близо 30 изложби. Настоящата му изява в Художествената галерия „Софийски университет”, като вече известен художник със свои художествени похвати и свой индивидуален стил, го нарежда в редицата на най-добрите живописци в Молдова и Украйна – Димитър Пейчев, Петър Томов, Тамара Греку-Пейчева, Иван Шишман, Александър Кара...

Мария Савчева, която обича да рисува още от детството си, идва от щедрата Дунавска равнина. Завършва през 1993 година Националната художествена академия. През 2001 година защитава докторска дисертация „Консервация и реставрация”. Работи основно в областта на иконописта. Има участие в общи изложби в България и в чужбина. Участва и в пленери, които се провеждат сред естествена природна среда.

На тази изложба в галерията на Университета представя акварели – кавалетна живопис. М. Савчева рисува пейзажи, цветя, изгледи от красиви местности в България, Румъния, Швейцария. Ето, например, картините й: „Пейзаж от гр. Блаж, Румъния”, „Пейзаж от Швейцария”, в които оживява природата в близки и далечни страни. Коледната звезда, Розата, Белият крем, Калията, Водната лилия – познати цветя, но тук одухотворени от четката на художничката, нежни и ефирни, са част от общи композиции, където и листчето, и застиналата росна капка, като малка перла, издават женска чувствителност и наблюдателност.

М. Савчева, като главен асистент в Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, преподава методика на обучението по изобразително изкуство. Преподавателската й работа и рисуването се допълват взаимно.

В Художествената галерия "Софийски университет" наскоро бяха представени и картини на художника Румен Пеев от София.
Автор: Димитър Боримечков
01.03.2008 г. 16:28
Посетено: 1526
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5387-savmestna-izlozhba-na-hudozhnitsi-ot-moldova-i-balgariya