Изложби

Юбилейна изложба на проф. Русчуклиев в галерия Ави Арт

Светът на твореца е уникален като багра

Юбилейна изложба на проф. Русчуклиев в галерия Ави Арт
Картина на проф. Н. Русчуклиев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Ави Арт - Русе представя от 15 февруари до 7 март 2008 година изложба на проф. Николай Русчуклиев.

Общо 45 живописни платна са подредени в уютното пространство на малката зала.


◊ ПОВЕЧЕ

Поводът за експозицията е 75-годишният му юбилей, отбелязан в края на 2007 година. Освен това художникът твърди, че е свързан с живота на града. Един от красноречивите факти е, че на младини е избрал за свой псевдоним, името на стария град - Русчук, за да се откроява от колегите си.
 
Живописните платна на твореца са колоритни. Те неусетно въвеждат в света на автора, който е уникален като багра, светлина и усещане за неповторимост. Проф. Николай Русчуклиев се налага като школа в света на българското изобразително изкуство. Рисунъкът му е реалистичен и кореспондира с традициите на импресионизма и постимпресионизма. Той работи с лекота и изящно показва както хармонията в природата, така и красотата на женското тяло.


◊ ЗА АВТОРА

Проф. Николай Русчуклиев е роден на 15.11.1932 г. в град Плевен. Завършил е Художествената академия в София, учил е живопис при проф. Илия Петров и проф. Ненко Балкански. От 1961 г. работи по разпределение в гр. Русе като учител, участвал е в работата на местната група на художниците и в изложбената дейност на СБХ. Работил е като уредник в Русенската художествена галерия. От 1986 г. е доцент по живопис във Великотърновския университет, а от 1995 г. - професор по живопис.

Художникът е направил дарение от свои творби на Търновската художествена галерия, Националната художествена галерия, Русенската художествена галерия.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
15.02.2008 г. 22:58
Посетено:
3261
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5328-yubileyna-izlozhba-na-prof-ruschukliev-v-galeriya-avi-art