Изложби

Оригиналната изложба "КарикаТуристи" тръгва на пътешествие по света

Опазването на природата през погледа на хумористите

Оригиналната изложба "КарикаТуристи" тръгва на пътешествие по света


◊ СЪБИТИЕТО

Оригиналната изложба "КарикаТуристи" тръгва на пътешествие по света

Вече няколко месеца уникалната изложба "КарикаТуристи" от фонда на Дома на хумора и сатирата – Габрово пътува из селищата от региона на Националния парк „Централен Балкан” и доставя настроение на любителите на природата.

Пътуващата изложба е плод на успешното сътрудничество между две институции, обединили усилията си в името на благородна кауза – грижата за околната среда. През 2007 г. Домът на хумора и сатирата и Дирекцията „Национален парк Централен Балкан” подемат съвместна кампания за обществена осведоменост „Изкуството – посланик на Парка”, в рамките на която е подготвена пътуващата изложба „КарикаТуристи”.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Тематичната колекция представя сериозната тема за опазването на природата през погледа на хумористите. Тя включва 79 карикатури на 65 автори от 21 държави от 4 континента и е събирана в продължение на 35 години в габровската Весела къща. Сред авторите се открояват имената на Юрий Кособукин (Украйна), Йозеф Поспихал (Чехия), Волфганг Тайлер (Германия), Мануел Ернандес (Куба), Игор Смирнов (Русия), Умберто де ла Торе (Колумбия), Фахредин Мохамад (Иран) и др.

Българските хумористи-природозащитници са представени от Иван Кутузов, Ивайло Цветков, Асен Грозев, Веселин Зидаров и Дечко Николов. В изложбата присъстват и творбите на двамата лауреати на Специалната награда на Дирекция „НП Централен Балкан” от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово: Саша Димитрийевич от Сърбия (2005) и Сергей Семендяев от Украйна (2007).


◊ ПЪТЕШЕСТВИЕТО

Добрите отзиви за тематичната колекция привличат вниманието и на Държавния културен институт към Министерството на външните работи. По негова покана и с любезното му съдействие, през 2008 г. пътуващата изложба „КарикаТуристи” ще гостува в чужбина и ще представя Габрово и България по различни поводи.

Според предварителния график пътешествието зад граница ще започне от Атина, където изложбата ще бъде показана по случай Деня на земята – 22 април. През м. май колекцията ще гостува в Женева, в Постоянното представителство на България в ООН. До края на годината експозицията ще видят и жителите на Шанхай, Новосибирск, Анкара и Варшава.

В задграничното си пътешествие изложбата ще бъде съпътствана от специално изготвени двуезични плакат и рекламна брошура, представяща колекцията и институциите-организатори на изявата. Атрактивните рекламни материали са отпечатани чрез габровската фирма „Перфект” ООД с финансовата подкрепа на Държавния културен институт към МВнР.
 
Отличната оценка на изложбата е още едно признание за активната дейност и високия професионализъм на екипа на Дома на хумора и сатирата. Плод на упоритата работа по придобиване, съхраняване и популяризиране на най-добрите образци на хумористичното изкуство е фондът „Хумор на народите”, който вече наброява над 37 500 художествени произведения на 9 050 автори от 173 страни. 

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
12.02.2008 г. 08:24
Посетено:
1133
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5304-originalnata-izlozhba-karikaturisti-tragva-na-pateshestvie-po-sveta