Изложби

Антоан Божинов и ФОДАР гостуват в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Фотоизложба във Веселата къща

Антоан Божинов и ФОДАР гостуват в Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

От 7 февруари до края на април 2008 в зала 5 на Дома на хумора и сатирата ще гостува мащабна фотоизложба, включваща творби на фотографа-художник Антоан Божинов и подбрани фотографии от петте издания на Международното фотобиенале ФОДАР.

Миналата година Антоан Божинов стана лауреат на Наградата за фотография на Министерството на културата от XVIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово ’07.

Това е и поводът за поканата за гостуване, отправена към автора от екипа на Веселата къща.

 
◊ ИЗЛОЖБАТА

Талантливият фотограф
Антоан Божинов представя 56 черно-бели фотографии – единични, снимани в България, Русия и Полша; сериите „Маските на сина ми” и „Смолянски портрети”; фотографии из циклите „Щастливците” и „Домът”. Темите са най-разнообразни, заимствани от нашето ежедневие, в което се преплитат радостни и тъжни моменти. В обектива на автора са попаднали интересни човешки образи, както и редица обикновени места, станали арена на житейски празници или несгоди – пивницата, влака, пазара, цирка, болницата и др. Особено впечатляващи са грижливо композираните черно-бели актови фотографии и портрети с ретро излъчване, както и покъртителните документални кадри от задния двор на живота.

Общо 68 са подбраните фотографии, участвали в петте издания на Международното биенале ФОДАР. То е рожба на едноименната фондация, създадена в Плевен от фотографи съмишленици, развиваща дейността си под председателството на Антоан Божинов.

Добилата вече популярност фотоизява се провежда за първи път през 1999 г. като международен конкурс „Арт – документ – фото”, от 2001 г. прераства в международно биенале, а от 2005 г. всяко издание на конкурса има своя тема.

В настоящата изложба са представени едни от най-добрите фотографии, печелили наградите на Биеналето през годините. Авторите-лауреати са от Франция, Канада, Испания, Япония, Бразилия, Иран, Русия, Полша, Румъния, Сърбия, и България. Сред творбите се открояват  фотографиите на Доналд Вебер (Канада) – носител на Голямата награда на Салона през 2007 г., цикълът „Портрети на моите приятели” на Нели Гаврилова (България) – лауреат на Голямата награда през 2001 г., цикълът „Децата на Петербург” на Евгений Мохорев (Русия) – носител на Голямата награда през 1999 г. и др.

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
05.02.2008 г. 09:49
Посетено:
829
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5273-antoan-bozhinov-i-fodar-gostuvat-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo