Изложби

Григо Ангелов в Галерия Възраждане

Изложба живопис по случай 67-годишнината на автора

Григо Ангелов в Галерия Възраждане


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Възраждане представя
от 5 до 26 февруари 2008 г.

изложба живопис на Григо Ангелов

Авторът гостува за трети път в салона на галерията. Григо е един от най-изявените български плакатисти и живописци, с над 9 самостоятелни изложби, множество участия в общи и международни изложби, носител на национална награда на името на Александър Жендов.

Изложбата е по повод 67-годишнина на автора и е съпътствана с презентация на най-новия му луксозен каталог.


◊ ОЩЕ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Известен плакатист, посветил най-дейните си година именно на плакатната идея, показван, признат и публикуван по света, Григо, в един по-късен етап, преминава окончателно в кавалетната живопис.
Неговият авторски свят е дълбоко интимен, лиричен и искрен, почти изповеден. Там максимално царства жената, или пo-точно – Григовият идеал за жена. Гола или не, тя е в центъра на композицията и излъчва прелестта на един блян, сън.

Безкрайно дълга и нежна шия, налагаща безспорна идеализация на образа. Тя често крепи красиво оформен, гол череп, с кукленска красота на лицето. Изящни крайници, чиято линеарност е търсено източена (деформирана) в пространството на интериора. Тези максимално удължени пропорции на тялото създават една идеалистична неземност на плътта, ако изобщо можем да говорим за такава в случая. Иреално фина, деликатна като скъпа порцеланова статуетка, Григовата жена всъщност твърдо и сигурно налага своята невъзможна в живота красота в несложната ситуираност на картините. Ето как стиловата му тактика на деформация създава нова, непозната хубост.

Художникът рисува малко и бавно. Деликатен, тих, с благородно лице на мъдрец, той не месианства и не проповядва в картините си. Кротко и чисто създава поетичните и витални версии на своите модели, мадони, Леди, Европи и Еви, на разни ябълки и шкафове, на изключителните си котки. Упорито „деформира” в портрети близки и познати, като ги вкарва в естетската мистерия на своите иновации за красота. Без да ги пита. Манипулира нежно сетивата с пролетните цветни тайнства на една свежа и умиротворена палитра, като реализира нов живописен маниер, без и самият да подозира за това.

Показва ни еротика, която сигурно е част от рая.

Затова - oставете всяко зло и грозно, вие, които влизате в света на Григо Ангелов! 
Автор:
Дима Арабаджиева
Публикация:
04.02.2008 г. 18:18
Посетено:
1031
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5272-grigo-angelov-v-galeriya-vazrazhdane