Изложби

Изложба скулптура в СГХГ

Лекота и изящество, напрежение и енергия

Изложба скулптура в СГХГ


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия представя 

Изложбата на Снежана Симеонова "Платноходки" - скулптура

От 5 февруари до 2 март 2008

Официално откриване на 5 февруари, вторник, 18.00 часа,
в трета зала (ІІ етаж) на СГХГ


◊ ИЗЛОЖБАТА

Цикълът Платноходки е правен през последните две години. Той е логично продължение на сериите Мрежи и Двойки, в които формите набъбват или се разгръщат в пространството, позволявайки неговото нахлуване в тях. Подобно на Мрежи и Двойки, движението в Платноходки е центробежно, то разтваря обемите отвътре навън.

Изградени от различни материали – желязо, депрон, полиестерна смола, дърво, хартиена каша, плява, единадесетте скулптури, представени в СГХГ, изобразяват различни съотношения на отчаяние и надежда. Композиция от пет човешки фигури е в смисловия и физически център на изложбата. Разчленените дрехи осъществяват левитацията на телата, плуващи между небесно и земно.

Метафори на пътуването, Платноходките на Снежана Симеонова се лутат между възможността и невъзможността за промяна, закотвени от страхове, полъхнати от копнежи.


◊ ЗА АВТОРА

Снежана Симеонова завършва специалност Скулптура в Националната художествена академия през 1997 година. Работи в широкия диапазон между малката пластика и монументалната скулптура.

Тя е един от редовните участници в българските скулптурни симпозиуми, а също и в международни симпозиуми в Латвия, Германия, Унгария, ЮАР, Япония, Испания, Белгия, Израел, Турция.

Характерно за работите й е лекота, примесена със спотаено напрежение, сдружение между изящество и напираща енергия.
Автор:
Петър Димов
Публикация:
31.01.2008 г. 16:55
Посетено:
3247
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5243-izlozhba-skulptura-v-sghg