Изложби

"Една усмихната Русия" в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Изложба от творби на съвременни руски карикатуристи

"Една усмихната Русия" в Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

През целия месец февруари в зала 7 на Дома на хумора и сатирата – Габрово ще бъде изложена интересна колекция от творби на съвременни руски карикатуристи.

След представителната изложба на художника Михаил
Сажаевъ и издаването на книжката „Габровски хумор” на руски език, това е третата проява от програмата на музея, посветена на Годината на Русия в България.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Една усмихната Русия” включва 55 карикатури на 42 автори, които представят типичния руски хумор от последните три-четири десетилетия. Карикатурите са собственост на музея и са част от фонда “Хумор на народите”, като колекцията е попълвана през годините от дарения на самите автори.

„Една усмихната Русия” е поглед от Габрово към редица руски реалии – неслучайно изложбата започва с матрьошка, която ще се „разтвори” и ще ни открие един весел, безгрижен, на моменти заразяващ с настроение пъстър свят (Ернст Хелмс, Галина и Валентин Караваеви, Андрей Вансович). На едно място са събрани големи имена от страниците на хумористичното списание „Крокодил” (Евгений Гуров, Борис Старчиков) и емблематичните със своя езопов език Валентин Розанцев и Михаил Златковски, чиито алегорични и философски карикатури ни връщат към недалечното време на разцвет на иносказателните сюжети.

В изложбата е отделено място и на най-малките посетители – децата, които също ще се посмеят над руската действителност чрез веселите творби на Виктор Игнатиев, Дмитрий Заруба, Василий Волков.

Много от представените автори са носители на различни награди от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово (Михаил Златковски, Константин Бронзит, Вячеслав Бибишев), а имената на други са тясно свързани с изкуството на анимацията (Валентин Караваев, Васил Бедошвили, Константин Бронзит). С всички тях Домът има дълготрайни и плодотворни творчески контакти.

Веселата колекция запознава само с част от най-добрите постижения на руската карикатура, а притежаваните творби са комплимент за всяка престижна галерия.
Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
31.01.2008 г. 10:57
Посетено:
1013
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5239-edna-usmihnata-rusiya-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo